Hisztériás is lehet az a gyerek, aki édességgel indítja a napot

reggeli
Az egészséges reggeli cukor nélküli teából, teljes kiőrlésű kenyérből, sonkából és szalámiból ideális
Vágólapra másolva!
Vajon tényleg egészséges-e, amit eddig annak hittünk? A legújabb kutatások szerint nem! Nem mindegy ugyanis, hogy mit, mikor eszünk. A káros bélbaktériumokat pedig szaporítja minden, amiben cukor van. Egy biztos: reggel kerülni kell az édeset!
Vágólapra másolva!

Az ideálisnak hitt reggeli

Egy nagy pohár narancslé vagy egy bögre kakaó minden valamirevaló reggelinél ott díszeleg. Legyen szó reklámokról vagy fotókról, ezek elmaradhatatlan kellékei a reggelinek. De valóban egészségesek? Erről egyre megosztóbb vélemények hangzanak el.

Egyesek kifejezetten károsnak ítélik a narancslevet vagy a tejet reggel,

hiszen ez a két ital nyomja fel leggyorsabban és leghatékonyabban a vércukorszintet.

Először délelőtt tízkor szabad édeset enni, gyümölcsjoghurt vagy más egészséges édesség formájában Forrás: Flickr / julajp

Gondoljunk csak egy cukorbetegre: ha hirtelen leesik a vércukra, akkor felhajt egy pohár narancslevet.

Reggel jóval magasabb a vércukorszint

Kevesen tudják, hogy reggel hétkor a legmagasabb a vércukorszint, felnőttnél, gyereknél egyaránt. A gondos szülő pedig, mivel jót akar, ezért egy tál gabonapelyhet tesz a csemetéje elé suli előtt, mert rostokban gazdag, a gyerekek szeretik, hiszen a legtöbbje édes, a tej pedig kalciumban gazdag. A reggeli rohanásban praktikus, mert gyors, és tuti elfogy 5 perc alatt.

A szakemberek szerint nem jó.

Először délelőtt tízkor szabad édeset enni, gyümölcsjoghurt vagy más egészséges édesség formájában. Egy valóban egészséges reggeli teából (fehér cukor nélkül, simán citrommal) és teljes kiőrlésű kenyérből kellene, hogy álljon, szalámival, sonkával vagy sajttal.

Semmi kakaó, semmi narancslé és egyéb cukros vackok.

A gyerekek túlpörögnek az édességtől

Annak a gyereknek, aki reggel édeset eszik, a vércukorszintje a hirtelen emelkedés után ugyanolyan hirtelen le is esik. A gyerek arra hajt, hogy pótolja a hiányt. Egyszerűbben: édességet akar enni. Sokszor a kisgyerek ezért hisztis, nyüzsgő: a vércukorszint emelkedése felpörgeti, azután amikor csökken, folyamatosan nyafog az édesség után.

A gyerek, bár maga sem tudja, miért hisztis, egész nap édességet kíván Forrás: Thinkstock

Ez persze nem jelenti azt, hogy egy gyerek nem ehet édeset, de a szülőnek ügyelnie kell arra, hogy mikor és milyet ad.

Egy cukorbeteg tapasztalatai

Kata már 13 éve cukorbeteg, hiába próbálják az orvosok, mégsem tudják beállítani az inzulinját úgy, hogy ne legyenek rosszullétei. Mindent elolvasott, megnézett, amit erről a betegségről tudni lehet, és a gyerekei étkezésére is nagyon odafigyel. Ő azt mondja, hogy a baráti körükben van olyan gyerek, aki 2 óránként kap édességet, már a reggelije is cukros dolgokból áll: kakaó és foltos puding.

A kisfiú egy órával a reggeli után már hisztizik

az újabb adag édességért, és kibírhatatlan, ha nem kapja meg. És ez így megy a nap végéig. Kata arra gondolt, hogy leesik a vércukorszintje, és ez okozza az ingerlékenységet. Amikor szólt a szülőknek arról, hogy a gyerek így cukorbeteg lehet felnőttként, gyerekként pedig mindig hisztis, akkor először heves tiltakozás követte az észrevételt. Aztán elgondolkodott apu és anyu, végül pedig változtattak. Körülbelül két hónap után kezdett megváltozni az addig nyűgös kölyök, és egyre nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb kisfiú lett.

Az egészséges reggeli cukor nélküli teából, teljes kiőrlésű kenyérből, sonkából és szalámiból ideális Forrás:Ács Bori

A bélbaktériumok tehetnek róla?

Egy új magyar tudományos felfedezés szerint a bélbaktériumok tehetnek sok mindenről.

Dr. Barna István obezitológus (belgyógyász szakorvos, aki az elhízás gyógyításával foglalkozik) azt mondja, hogy a bélrendszerben több mint 2 kilogramm bélbaktérium él, ezek egy része „jó”, más részük azonban nem az.

A rossz bélbaktériumokat etetik a gyorsan felszívódó szénhidrátok,

így azok egyre többen lesznek, elszaporodnak. Súlyos betegségeket okozhatnak: daganatot, cukorbetegséget vagy inzulinrezisztenciát. A helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás segíthet egyedül a rossz bélbaktériumok pusztításában.

Szerző: Szarka Nóra