Görög kutatók szerint felére csökken a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata azoknál, akik legalább napi másfél csésze kávét fogyasztanak.

A 2-es típusú cukorbetegség (vagy korábbi nevén felnőttkori, illetve nem inzulinfüggő diabétesz) a 18 év feletti lakosság nagyjából 9 százalékát érinti és évente 1,5 millió haláleset írható a számlájára világszerte. Ezért fontos minden olyan eredmény, amely segíthet a betegség kialakulásának megelőzésében.

A jótékony kávé

Görög kutatók most a kávéivás és a cukorbetegség közti összefüggést vizsgálták. A kutatók 1300 athéni lakost vontak be a vizsgálatba. A tízéves követés végén a férfi résztvevők 13, a női résztvevők 12 százalékában alakult ki diabétesz.

Pörkölt kávébabForrás: OMV

A kutatók azt tapasztalták, hogy a rendszeres kávéfogyasztóknál (akik legalább napi 1,5 csésze vagy több kávét ittak) 54 százalékkal kisebb valószínűséggel fejlődött ki cukorbetegség, mint a ritkán vagy egyáltalán nem kávézóknál. Ez még akkor is érvényes volt, amikor figyelembe vettek más hajlamosító tényezőt a családtörténetben, illetve a dohányzást.

Az antioxidánsoknak köszönhető a kedvező hatás

A kutatók úgy vélik, hogy a kávébabban található gyulladáscsökkentő antioxidánsok felelősek a különbségért. A tanulmányban résztvevőktől vett vérminták elemzése azt mutatta, hogy a rendszeres kávéfogyasztók vérében alacsonyabb a gyulladást jelző szérumamiloid szintje.

A kávé antioxidáns összetevői jótékony hatásúak lehetnek, de még további vizsgálatok szükségesek ebbe az irányba” – mondta a Reutersnek a kutatások vezetője, Démoszthenész B. Panagiotakosz, az athéni Harokopio Egyetem kutatója, a European Journal Of Clinical Nutrition szaklapban megjelent cikk társszerzője.

Egy múlt századi francia kávéházForrás: Origo

A kávé az erekciós problémákon is segíthet

A kávéfogyasztást már korábban is összefüggésbe hozták a 2-es típusú diabétesz kockázatának csökkentésével. Egy 2012-es tanulmány szerint ötven százalékkal csökkent a cukorbetegség kialakulásának kockázata azoknál az embereknél, akik napi négy vagy több csésze kávét fogyasztottak. Egy brit tanulmány – amelyről az Origo is beszámolt – hasonló eredményre jutott, de ők a tea kedvező hatását is kiemelték.

A kávé ráadásul nemcsak a diabétesz kockázatát csökkenti. Kellemes íze mellett csökkenti a stressz-szintet és a depresszió kialakulásának esélyét, sőt még az erekciós zavarokat is enyhíti.