Kutyákon sikerrel tesztelték azt a szteroidtartalmú oldatot, amely egyszerű szembe cseppentéssel elmulasztja a szürke hályogot, így feleslegessé teszi a műtétet.

Jelenleg csak a műtéti beavatkozás az alternatíva

A University of California (San Diego) munkatársai a Nature-ben közölték a szenzációs eredményt, amelyet a Science is a főbb hírei közé válogatott.

A szürke hályog a látáscsökkenés egyik leggyakoribb oka,

amely világszerte tízmilliók szeme világát homályosítja el, és Amerikában a 40 év fölötti népesség 17,2 százalékát sújtja.

Szürke hályogos szemForrás: Wikimedia Commons

A probléma jelenleg egyedül műtéttel rendezhető:

lézerrel vagy szikével eltávolítják a molekulák összecsapzódása miatt zavarossá vált lencseállományt,

és esetenként ki is cserélik a szemlencsét. Amerikai szemészek és kutatók azonban új megoldással álltak elő: sikerrel próbáltak ki kutyákon egy olyan szteroidtartalmú szemcseppet, amely sebészi beavatkozás nélkül képes a szürke hályogot „feloldani”.

Vakságot okozó fehérjék

Bár a tudósok mindmáig nem értik pontosan a szürke hályog keletkezését,

annyi biztosan tudható, hogy a látást a szemlencsében összegyűlő hibás fehérjék ködösítik el.

 

Egészséges szemmel leképzett képForrás: Wikimedia Commons

Az egészséges szemben e krisztallinnak nevezett fehérjék segítenek megőrizni a lencseállomány szerkezetét és átlátszóságát, a korral azonban fokozatosan elvesztik eredeti szerkezetüket és funkciójukat.

Ugyanaz a kép egy szürke hályogos szemmel nézveForrás:Wikimedia Commons

Összecsapzódásukkal keletkezik az a fátyolos réteg, amelyet a hályogos betegek úgy érzékelnek, mintha mindent tejüvegen keresztül látnának.

Genetikai hajlamosító tényezők

A kutatók évek óta hajkurásznak olyan örökletes mutációkat, amelyek a krisztallinokat hajlamosabbá teszik a hályogképzésre, remélve, hogy e természetes mutánsok megismerése és megértése közelebb visz a műtét nélküli gyógyításhoz.

A UC San Diego csapata Ling Zhao molekuláris biológussal az élén talált is egy szürke hályogra hajlamosító mutációt

– csak éppen a génváltozat nem a krisztallinok valamelyikét, hanem a szteroid-anyagcserében részt vevő egyik enzimet érinti.

Jelenleg csak a műtéti beavatkozás, a hályogos rész eltávolítása vagy a szemlencse cseréje a lehetséges gyógymódForrás: Wikimedia Commons

Az örökletes gyerekkori szürke hályog genetikai hátterét kutatva abban a génben azonosítottak mutációt, amely a lanoszterol nevű fontos szteroid szintéziséért felelős. A gyerekek családjában azok a felnőttek, akik a gén hibátlan változatát hordozták, képesek voltak lanoszterolt termelni, és náluk nem is alakult ki a szürke hályog.

Hat nap alatt sikerült elmulasztani

Így merült fel az ötlet, hogy a lanoszterol segíthet megelőzni a szürke hályog képződését,

sőt, esetleg a kialakult hályog kezelésére is alkalmas lehet. A csoport háromféle kísérletben tesztelte a lanoszteroltartalmú oldat hályogellenes tulajdonságait.

A szürke hályog különösen idősebb korban jelentkezhetForrás: Creaturesareteachers.co.uk

Először emberi szemlencséből származó sejtek segítségével vizsgálták, milyen hatékonyan fordítja vissza a lanoszterol a hályogszerű képletek kialakulását a betegség sejtkultúrás modelljében. Itt jelentős csökkenést tapasztaltak. Ezen felbuzdulva átnyergeltek a szürke hályogban szenvedő nyulakra.

Mindössze hatnapnyi kezeléssel a kezdetben súlyos hályogokat enyhévé alakították,

vagy teljesen el is mulasztották.

Felszívódott a hályog a kutyák szemén

Végül kutyákon is megkísérelték reprodukálni a kedvező eredményeket. A kísérletbe bevont fekete labradoroknál, ausztrál pásztoroknál és törpe pincsiknél spontán alakult ki a hályog.

A kutyákon elvégzett kísérletek sikeresnek bizonyultakForrás: Wikimedia Commons

A kutyák a reményeknek megfelelően válaszoltak a lanoszterololdatra, amelyet részint szembe adott injekció, részint egyszerű szemcsepp formájában adagoltak: megzavarosodott szemlencséjükön ugyanazt a feltisztulási folyamatot figyelték meg, mint a sejttenyészetben, illetve a kezelt nyulak szemlencséin.

A javulás egyértelmű és számottevő volt: a kutatók ránézésre meg tudták állapítani a hályog felszívódását.

Az azonban egyelőre ismeretlen, vajon milyen mechanizmus útján idézi elő a lanoszterol a fehérjeaggregátumok feloldódását.