A csípős ételek meghosszabbíthatják az életet

2015.08.05. 08:57

Egy több százezer emberre kiterjedő kínai tanulmány szerint a fűszeres, csípős ételek rendszeres fogyasztása meghosszabbítja az élettartamot.

Kínai kutatók majdnem 200 ezer férfit és 300 ezer nőt követtek nyomon 2004 és 2013 között, hogy megállapítsák, milyen hatása van a fűszeres ételek fogyasztásának az élettartamra. A résztvevők közül eleve kizárták azokat a személyeket, akiknél korábban rákot, szívbetegséget vagy stroke-ot diagnosztizáltak.

Minden nap fogyasztva az igazi

Már azoknál az embereknél is kevesebb haláleset fordult elő a követési időszak alatt, akik hetente legalább egyszer fogyasztottak fűszeres ételt. Azoknál viszont, akik a hét majdnem minden napján fűszeres (leggyakrabban friss vagy őrölt chili paprikával ízesített) ennivalót ettek, hozzávetőleg 14 százalékkal csökkent a halandóság.

A csípős paprikában lévő kapszaicin lehet a felelős a fűszeres ételek jótékony hatásáértForrás: Origo

Sok betegség előfordulási gyakorisága csökkent

A tanulmány nem állítja, hogy a fűszeres étel közvetlenül csökkenti a halandóságot. Az eredmények azonban arra utalnak, hogy a rendszeresen fűszeres, csípős ételt fogyasztó embereknél csökkent a végzetes kimenetelű rákos, légzőszervi, szív- és érrendszeri valamint a fertőző megbetegedések száma. Ez utóbbi inkább a nőknél volt megfigyelhető, a férfiaknál főként a légzőszervi megbetegedések száma csökkent.

A kapszaicin lehet a felelős

A legnevesebb orvosi szaklapban (BMJ) megjelent cikk szerzői arra gyanakodnak, hogy a fűszeres ételek jótékony hatásáért a kapszaicin (a chili és más erős paprika aktív hatóanyaga) lehet a felelős.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK