A rosszul sikerült randevúk nagy stresszel járnak, depressziót válthatnak ki és majdnem olyan hatással vannak a szervezetre, mint egy influenzás megbetegedés, állítja egy kanadai pszichológus.

A rosszul sikerült randevúk esetében nemcsak az elfecsérelt idő okozhat bosszúságot. A balul elsült randik a szervezetet is megviselhetik.

Pattanásokat, evési zavart okozhat a stressz

Egy kanadai származású pszichológus felfedezte, hogy a kellemetlen élmény depressziót, evési kényszert válthat ki, fokozott stresszt okoz, sőt még pattanások is kijöhetnek tőle.

Ez nem tűnik egy jól sikerült randinakForrás: Wikimedia Commons

Az ismeretterjesztő műsoraival Nagy-Britanniában híressé vált Dr. Linda Papadopoulos elmondta, hogy

a rossz randik okozta stressz növeli a szervezet kortizol- és tesztoszteronszintjét.

A megnövekedett kortizolszint befolyásolja az étvágyat és az ennivaló utáni vágyat oly módon, hogy a hormon kapcsolódik az agy hipotalamusz nevű területén lévő receptorokhoz. Eddig már számos tanulmány igazolta, hogy közvetlen összefüggés van a kortizolszint és a kalóriabevitel között.

A tesztoszteron serkenti a faggyúmirigyek kiválasztását, és ez végső soron pattanások kialakulásához vezethet.

Sokan éreznek depressziót

Az egészet még tovább rontja az a tény, hogy a pszichés stressz általánosságban rontja az immunrendszer működését és lassítja a gyógyulási folyamatokat, így tovább tart a bőr gyógyulása.

Egy online kérdőív kitöltőinek mintegy hat százaléka tapasztalta, hogy több pattanása alakult ki, illetve ekcéma jelent meg a bőrén egy sikertelen randevú után. Tízből egy válaszoló tapasztalt étvágynövekedést.

Háromból egy felnőtt érezte depressziósnak magát egy rosszul sikerült randit követően. A válaszolók csaknem negyede (23 százalék) tapasztalt fokozott szorongást, és hétből egy ember mondta, hogy most tudatosan kerüli a találkozást új emberekkel.

Ennek a randinak se lesz folytatásaForrás: gratisography.com

Érzelmi hullámvasút

A randevú egy érzelmi hullámvasút, és valóban igénybe veszi a szervezetet és az elmét biológiailag, pszichésen, sőt szociálisan is” – mondta Papadopoulos.

„Egy randevú előtt idegesnek és szorongónak érzi magát az ember, ami lelkesedésbe és szenvedélybe fordulhat, ha minden jól megy, vagy stresszbe és depresszióba, ha kiderül, nem a megfelelő emberrel találkoztunk” – tette hozzá a pszichológus.

A rossz randevúk esetében ez a stressz a tesztoszteron nemi hormon kiválasztásához vezet férfiaknál és nőknél egyaránt, s ez a hormon több faggyú kiválasztására serkenti a faggyúmirigyeket, ami végül pattanások kialakulását okozza” – mondta Papadopoulos. „Ezen kívül megnöveli a kortizolszintet, amiről korábban már kimutatták, hogy közvetlen kapcsolatban áll az étvágy fokozásával.”