Vírusok elleni univerzális gyógyszert fejlesztenek a kutatók

2015.09.08. 14:47

Egy újonnan felfedezett gén, amely az influenza ellen védi a szervezetet, elvezetheti a kutatókat az első vírusok elleni „antibiotikum” kifejlesztéséhez.

Elképzelhető, hogy hamarosan rendelkezésre áll majd egy olyan gyógyszer, amely egyszerre képes harcolni az influenza, az ebola, a sárgaláz és más gyilkos vírusok ellen. A vírusok elleni széleskörű védelem jövőbeni ígéretei a géneket célzó gyógyszerek lehetnek, remélik a szakemberek.

Az antibiotikumok hatástalanok

Jelenleg semmilyen a baktériumok ellen hatékony antibiotikumokhoz hasonló antivirális kezelés nem létezik.

Az antibiotikumok teljesen hatástalanok a vírusok ellen.

Egy gyógyszer elég lehet sokféle vírus legyőzéséreForrás: Thinkstock

Egy új kutatás azonban azt vetíti előre, hogy öt-tíz éven belül megvalósíthatóvá válik ilyen gyógyszer előállítása.

A gyógyszer – amely meggátolja a vírusok sejtbe jutását – elkészítése Paul Kellam, a hinxtoni Wellcome Trust Sanger Intézet professzorának kutatásai nyomán került kézzelfogható közelségbe.

Géntermék az influenza ellen

A kutató felfedezett egy olyan gént, amelynek hibája különösen fogékonnyá tesz egyes embereket a súlyos influenzamegbetegedésre. Ez az úgynevezett IFITM3 (interferon indukálta transzmembrán 3) gén olyan vegyületet állít elő, amely megakadályozza, hogy az influenzavírusok megszállják a sejteket. Azokban, akikben a gén hibás változata fordul elő, nem termelődik elegendő mennyiség ebből a fehérjéből, és így a kórokozónak könnyebb a dolga.

Más munkák eredményei arra utalnak, hogy ugyanez a gén bizonyos védelmet nyújt a dengue-láz, a sárgaláz és az ebola ellen is.

Laboratóriumi elemzésForrás: AFP/Sylvain Thomas

Génhatás utánzása

„Ha létezik egy gén, akkor remélhetőleg van több is” – mondta Kellam a Brit Tudományos Társaság Bradfordi Egyetemen tartott ülésén. Ez növeli annak lehetőségét, hogy antivirális gének teljes spektrumát fedezzük fel, amelyek azután nagyon jó terápiás célpontok lehetnek.”

Az IFITM3 az interferont stimuláló gének széles csoportjába tartozik, amelyből eddig mintegy 200-300-at sikerült azonosítani, tette hozzá Kellam.

Soknak létezik fajonként eltérő változata, ami egyfajta szelekciós nyomásra utal, aminek a hajtóereje vírusos fertőzések elleni küzdelem.

A végső cél a gén hatásának utánzása lehet, ami például csökkenthetné az influenza tüneteinek súlyosságát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK