Ma már senki nem vitatja, hogy a dohányzás káros az egészségre, és sok életet megrövidítő betegség kialakulását elősegíti. Mégis a világ legidősebb emberei között sok a dohányos. Egyesült államokbeli kutatók most azonosították azokat a genetikai változatokat, amelyek megvédik ezeket az embereket a dohányzás és más külső tényezők káros egészségügyi hatásaitól.

A dohányzással sok súlyos betegség – rosszindulatú daganatok, szív- és érrendszeri betegségek – hozható összefüggésbe. A dohányzás egészségkárosító hatásának viszont látszólag ellentmond, hogy a világ legidősebb emberei között sok a dohányos. 

Több mint száz évig dohányzott

A világ dokumentáltan leghosszabb ideig (122 év 164 napig) élt embere, Jeanne Calment szinte egész életében dohányzott, és a cím legújabb várományosa, az állítólag 127 éves, brazil Jose Aguinelo dos Santos elmondása szerint szintén napi egy doboz cigarettát szív. Mi lehet a titkuk?

Jeanne Calment 20 éves korábanForrás: Wikimedia Commons

Egy új kutatás szerint az ilyen hosszú életű dohányosok élettartama egyáltalán nem véletlen. A The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences & Medical Sciences folyóiratban publikált tanulmány egy  olyan egypontos eltérést (egypontos nukleotid polimorfizmus, SNP) talált egyes emberek DNS-ében, amely a jelek szerint segít a hosszú távú dohányzás ártalmainak kivédésében, enyhítésében. 

Különleges genetikai markerek

Meghatároztunk egy sor olyan genetikai markert, amely a jelek szerint elősegíti a hosszú életet”  – mondta Morgan E. Levine, a tanulmány társszerzője egy sajtótájékoztatóban. „Ráadásul e markerek közül sok részt vesz azokban az útvonalakban, amelyekről állatmodellekben felfedeztük, hogy fontos szerepet töltenek be az öregedésben és az élettartamban.” 

A kutatók 90 hosszú életű (80 éven túli) dohányos genomját szekvenálták, és 730 olyan dohányos genomjával hasonlították össze, akik 70 éves koruk előtt haltak meg.

Genetikai okai vannak, hogy egyes embereknek kevésbé árt a dohányzásForrás: AFP/Jung Yeon-Je

A rák előfordulási gyakoriságát is csökkenti

A génekben az SNP-k olyan hálózatát fedezték fel, amely jelentős öregedés elleni előnyöket nyújt. E változatok 22 százalékkal növelik a 90–99 éves kor elérésének valószínűségét, és megháromszorozza a száz év feletti kor elérésének esélyét. Ugyanezen génekkel rendelkezőknél majdnem 11 százalékkal kisebb a rák előfordulási valószínűsége. 

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a hosszú életű dohányosok valószínűleg egy „biológiailag elkülönült csoportot képeznek, akik olyan genetikai változatokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszi számukra, hogy másként reagáljanak a környezeti stresszorokra”. 

A kutatók is dohányzásról való leszokásra buzdítanak

A jövőben nagyon valószínű, hogy kereskedelmi forgalomban is elérhetők lesznek olyan egyedi tesztek, amelyek segítenek meghatározni, hordozzák-e azokat a genetikai markereket, amelyek segíthetnek ellenállni az öregedés hatásainak, és távol tartják a betegségeket, mondta Levine a The Washington Postnak

„Rendkívül kicsi azoknak az emberek aránya, akik hordozzák azon genetikai jellegeket, amelyek segítenek megbirkózni a dohányzás okozta biológiai stresszel, ezért  senki ne használja ezt a cikket mentségként arra, miért nem szokik le a dohányzásról”  – figyelmeztet Levine.