A koffein összezavarja a biológiai órát

kávé
Vágólapra másolva!
A korábban véltnél összetettebb módon gátolja meg az elalvást az éjszakai kávézás – a koffein nem csak ébren tart, de hatással van a szervezet belső órájára is, amely megmondja, mikor kell aludni és felkelni, írja egy új tanulmány.
Vágólapra másolva!

Az eredmények megmutatják, hogy a koffein olyan módon befolyásolja a testet élettanilag, amire korábban nem is gondoltunk – mondta el a Live Science tudományos portálnak Kenneth P. Wright Jr., a Colorado Egyetem kutatója, aki egyúttal a Science Translational Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

A kutatás során öt egészséges ember töltött el egy éjszakát egy laboratóriumban. A vizsgálat alatt a résztvevők melatonin-szintjét mérték. A melatonin az alvási ciklust irányító hormon, éjszaka mennyisége megnövekszik, így okoz álmosságot.

Három órával lefekvés előtt az önkéntesek egy része koffeintablettát vett be, melynek erőssége megfelelt két csésze eszpresszó kávénak. A többi alany csak sima placebót kapott. A kísérletet egy másik éjszaka is megismételték, ekkor a korábban koffeint kapott résztvevők vették be a placebo tablettát.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Robert Schlesinger

Komplexebb hatás

A kutatók szerint a koffeintabletta nagyjából negyven perccel tolta el a melatonin hormon kibocsátását.

Más szóval a koffein a test belső órájára hatott, a „biológiai éjszaka” későbbre tevődött át, írták a szaklapban.

Az eddig is ismert volt, hogy a koffein olyan kémiai folyamatokat indít el az agyban, amely fokozza az éberséget, az viszont újdonság, hogy a napi biológiai órára is ilyen befolyása van.

„A melatonin-kibocsátásának 40 perces késleltetése jelentős hatással lehet az emberre” – magyarázta Wright. Összehasonlításképp, ha az illetőt elalvás előtt nagy erejű fénynek tesszük ki, akkor a melatonin-felszabadulás körülbelül 85 perccel tolódik el.

Korábbi tanulmányok bebizonyították, hogy a magukat „éjszakai bagolynak” tartók több koffeint fogyasztanak, mint a korán kelők. Wright szerint az esti kávézás tehető felelőssé az előbbi életmód kialakulásáért.

– mondta Wright.

Lehetséges, hogy a koffeinbevitel megfelelő időzítése segíthet a hosszú, kelet-nyugati irányú repülőutak során fellépő alvászavarok (jetlag) leküzdésében is, ennek megerősítéséhez azonban a szakemberek szerint további kutatások szükségesek.