Kételyek az e-cigit támogató állásfoglalás körül

e-cigaretta
A selection of "Nicotine Containing Products", or "NCP"s are displayed during "The E-Cigarette Summit" at the Royal Academy in central London on November 12, 2013. The merits of e-cigarettes were thrashed out at a one-day gathering of scientists, experts, policymakers and industry figures at the Royal Society in London. The use of electronic cigarettes -- pen-sized battery-powered devices that simulate smoking by heating and vaporising a liquid solution containing nicotine -- has grown rapidly. AFP PHOTO / LEON NEAL
Vágólapra másolva!
Független szakértők és nemzetközi egészségügyi szervezetek szerint is korai és elhibázott a brit népegészségügyi hivatal elektromos cigarettákat támogató állásfoglalása.
Vágólapra másolva!

Az angol népegészségügyi hatóság, a Public Health England (PHE) frissen kiadott állásfoglalásában támogatja az elektronikus cigaretták használatát, mivel – a szövegben idézett források szerint – az e-cigik segítséget nyújtanak a dohányzásról való leszokáshoz.

Más, a PHE-től független brit szakértők – köztük Martin McKee, a London School of Hygiene and Tropical Medicine professzora, illetve Simon Capewell, a Liverpooli Egyetem tanára – azonban élesen bírálják az állásfoglalást, mert véleményük szerint az e-cigarettákról folytatott vita távolról sem tekinthető lezártnak, és az előnyeiket és az általuk okozott lehetséges károkat illetően még számos kérdés megnyugtató válaszra vár. A nevezett tudósok a szigetország legrangosabb orvosi folyóiratának számító British Medical Journal-ben (BMJ) fogalmazták meg kételyeiket.

E-cigaretták Forrás: AFP/Leon Neal

Érdekek torzítják a kutatási eredményeket

McKee és Capewell elsősorban azt sérelmezik, hogy a nagy tekintélyű PHE közleménye hatására a média egyszeriben eldöntöttként kezeli az e-cigarettákról az utóbbi években folytatott diskurzust; a BBC egyik tudósítója a hatóság által felsorakoztatott érvek alapján „egyértelműnek” nevezte a vita kimenetelét.

A professzorok azonban úgy látják, hogy a PHE gyenge tudományos minőségű, sőt, helyenként piaci érdekek által befolyásolt bizonyítékokkal támasztja alá állásfoglalását.

Fenntartásaikban osztoznak olyan vezető egészségügyi szervezetek is, mint a Brit Orvosi Kamara (British Medical Association), az USA Betegségmegelőzési Központja (US Centers for Disease Control and Prevention) vagy maga az Egészségügyi Világszervezet.

Vajon a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján az e-cigarettát csakugyan elismerhetjük hatékony leszokási segédeszköznek? – teszi fel a kérdést McKee és Capewell, csak hogy rögtön nemleges választ adjanak saját felvetésükre.

Forrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt

Az egészségügyi tanulmányokról a legátfogóbb és legmegbízhatóbb áttekintéseket készítő Cochrane Együttműködés nemrégiben kiadott összegzése – amelyre egyébként a PHE-állásfoglalás is lépten-nyomon hivatkozik – az irodalomban fellelhető adatokat az elvárthoz képest „gyenge, esetenként nagyon gyenge minőségűnek” értékelte.

Egy másik, szintén a közelmúltban publikált áttekintő elemzés is (amelyről viszont a PHE feltűnően hallgat) súlyos módszertani hiányosságokat tárt fel a témát érintő tanulmányok jó részében, és felhívta rá a figyelmet, hogy

a vonatkozó közlemények jó harmadát (34 százalékát) az e-cigaretta-bizniszben érdekeltséggel rendelkező szerzők jegyzik.

McKee és Capewell szerint a PHE állásfoglalásának megbízhatóságát jól jelzi, hogy a hatóság által kiemelt üzenet – „a legjobb becslések szerint az e-cigaretták 95 százalékkal kevésbé károsítják az Ön egészségét, mint a hagyományos cigaretták” – eredetileg egy olyan találkozón hangzott el, amelyen az összesen 12 résztvevő között az e-cigaretta ismert propagálói is szerepeltek, és az egész összejövetelt a dohányiparral kapcsolatba hozható cégek szponzorálták.

A dohányzás előszobája

A PHE-jelentés magabiztosan állítja azt is, hogy nem találnak arra utaló jeleket, mintha az e-cigaretta átformálná a gyermekek és fiatalok dohányzási szokásait. McKee és Capewell ezzel szemben rámutat, hogy Angliában

„ijesztően magas” az e-cigarettát próbálgató fiatalok aránya,

ami „az egészségügyi dolgozók és a szülők körében továbbra is súlyos aggályokat ébreszt”. Ezért úgy vélik, a PHE idejekorán vetette el annak lehetőségét, miszerint az e-cigaretták – legalábbis az ifjúság körében – valójában inkább a dohányzás előszobájául szolgálnak.

Felróják továbbá, hogy a PHE-jelentés egy sor tisztázatlan termékbiztonsági kockázatról szót sem ejt, és nem mérlegeli a hagyományos és elektronikus cigaretták hosszan tartó együttes használatának lehetséges kockázatait sem.

Forrás: AFP/Joe Klamar

Végezetül felidézik, hogy a PHE szerint „a termékcímkéken feltüntetett nikotintartalom pontosságát illetően nem merülnek fel jelentős aggályok”, majd hozzáteszik: érthetetlen, hogy Anglia vezető népegészségügyi hatóságát miként hagyhatja hidegen, ha a vásárlói terméktájékoztatók ismert módon köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.

Mindenesetre McKee és Capewell előre is üdvözli, hogy

az Európai Unió 2017-ben életbe lépő, dohányipari termékekre vonatkozó új direktívája lényegesen megszigorítja majd az e-cigarettákra vonatkozó rendelkezéseket.

„Ezek a megszorítások remélhetőleg tompítják majd a PHE elhibázott állásfoglalásának negatív hatásait” – fogalmaznak a BMJ-cikk szerzői.