55-szeresére drágult az egyik AIDS-gyógyszer

Vágólapra másolva!
Egy pillanat alatt nemzeti közellenséggé vált az Egyesült Államokban Martin Shkreli. A 32 éves férfi megvásárolta az egyik leggyakrabban használt AIDS-gyógyszer forgalmazási jogát, majd a 13,50 dolláros fogyasztói árat 55-szörösére, 750 dollárra emelte.
Vágólapra másolva!

Egy, a HIV-fertőzöttek körében gyakran használt gyógyszer, a Daraprim árát emelte drasztikusan a szabadalmi jogokat megvásárló cég tulajdonosa.

A Daraprim nevű gyógyszert 62 éve használják toxoplazmózis fertőzés és malária gyógyítására az Egyesült Államokban. Mivel az általában enyhe lefolyású, parazita okozta betegségek a HIV-fertőzöttek - vagy akár más, gyenge immunrendszerű betegek - körében súlyosabb lehet, ezért a gyógyszert sűrűn használják az AIDS-ben szenvedők gyógyításában.

A szabadalmi jogok lejártával a 32 éves Martin Shkreli cége, a Turing Pharmaceuticals vásárolta meg a forgalmazási jogokat, és teljes közfelháborodást okozva azonnal meg is emelte a gyógyszer árát. Az eddigi 13 dollár 50 cent helyett most 750 dollárt kérnek a gyógyszerért - írja a BBC.

A férfi azzal magyarázta tettét, hogy minden alkalommal sírt, amikor elvesztek egy-egy gyógyszer jogai, és szerinte örülni kell annak a profitnak, amit a forgalmazással el lehet érni.