Azok a nők, akik hetente legalább egyszer-kétszer isznak sört, 30 százalékkal kisebb valószínűséggel kapnak szívrohamot, mint akár a nagyivók, akár az absztinensek, mutatta ki egy svéd tanulmány.

A Sahlgrenska Academy (Gothenburgi Egyetem) tanulmánya 1500 nőt követett nyomon 1968-tól 2000-ig. A vizsgálatba középkorú vagy fiatalabb nőket vontak be, akik a tanulmány végén 70-92 évesek voltak. A kutatók azt állapították meg, hogy a mérsékelt sörivás jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási gyakoriságát.

Nagyivók és absztinensek

A tanulmány kezdetekor a nőket kikérdezték alkoholfogyasztási szokásaikról (ami a napi rendszerességtől az elmúlt 10 évben egy cseppet sem-ig terjedt), valamint a különféle fizikális tüneteikről.

A sörözés csökkenti a szívinfarktus kockázatát nőknélForrás: Heineken

A 32 éves követési időszak alatt 185 nő kapott szívinfarktust, 162 stroke-ot, 160-ban alakult ki diabétesz és 345-ben rák.

A sör csökkenti az infarktus veszélyét

A tanulmány statisztikailag szignifikáns összefüggést talált a gyakori alkoholfogyasztás (amit úgy definiáltak, hogy havi egy-két alkalomnál több) és a rák okozta halálozás csaknem 50 százalékkal nagyobb kockázata között azokkal szemben, akik kevesebbszer ittak szeszes italt.

Érdekes viszont, hogy azoknál a nőknél, akik heti egy-két sör elfogyasztásáról számoltak be, 30 százalékkal kisebbnek bizonyult a szívinfarktus előfordulási valószínűsége, mint azoknál, akik ennél több vagy kevesebb alkalommal söröztek.

Müncheni sőrfesztiválForrás: MTI/EPA/DPA/Sven Hoppe

A borról nem sikerült ugyanezt kimutatni

A korábbi kutatások szintén azt sugallják, hogy a mértékkel fogyasztott alkoholnak lehet bizonyos pozitív hatása, de még mindig bizonytalan, hogy valóban ez a helyzet” – mondta Dominique Hange, a Scandinavian Journal of Primary Health Care folyóiratban megjelent cikk vezető szerzője.

„Eredményeinket a kardiovaszkuláris betegségek más rizikófaktoraival is összevetettük, s ez igazolta megállapításainkat. Ugyanakkor nem tudtuk megerősíteni, hogy a mérsékelt borfogyasztásnak is van ugyanilyen hatása. Eredményeinket tehát még további követéses vizsgálatoknak kell megerősíteniük.”