Az idősek hamarosan eldobhatják a szemüveget és a kontaktlencsét

folyadékkristály, lencse
A folyadékkristályos lencse kísérleti példánya
Vágólapra másolva!
Látásunk elkerülhetetlenül romlik a korral. Ötven év felett az emberek nagy többségének szüksége van szemüvegre az olvasáshoz. Egy kutató most olyan mesterséges lencsét fejlesztett ki, amellyel megakadályozható az idősebb emberek látásromlása és helyreállítható az éles látás.
Vágólapra másolva!

A lencsét Devesh Mistry, a Manchesteri és a Leedsi Egyetem fizikusa fejlesztette ki folyadékkristály – amelyet jelenleg többek közt a tévéképernyőkhöz és az okostelefonok kijelzőjéhez használnak – felhasználásával, írja a The Times.

Öregszeműség

Az emberek korának előrehaladásával egyre romlik a látás, és

öregszeműség (presbyopia) alakul ki a szemlencse változásai miatt.

Fiatalabb embereknél a lencse körüli izmok összehúzódásával úgy változik a szemlencse alakja, hogy képes legyen a közeli tárgyakra fókuszálni. Az izmok elernyedésével a lencse visszaáll, hogy a távoli tárgyak látszódjanak élesen.

Devish Mistry a laboratóriumában Forrás: University of Manchester

Az öregedéssel azonban a főként fehérjéből álló lencse megkeményedik, mivel a fehérjeszálak lebomlanak. Ezért amikor a szemlencse körüli izmok összehúzódnak, nem tudják úgy domborítani a lencsét, hogy könnyen fókuszba hozza a dolgokat.

Az emberek zöme az 50-es éveiben elkezd olvasószemüveget vagy kontaktlencsét viselni. Az állapot egészen a 65 éves korig folyamatosan romolhat, amikor elkezdődhet a lencse homályosodása és műtétet igénylő szürkehályog alakulhat ki.

Folyadékkristályos lencse a megoldás

Egy brit fizikus, Devish Mistry most azt állítja, hogy helyre tudja állítani a presbyopiában szenvedők látását. Szerinte a kórkép

folyadékkristály (az anyagnak a kristályos szilárd állapot és az amorf folyadék állapot közötti állapota) segítségével orvosolható.

A folyadékkristályt régóta használják tévékhez és okostelefonok kijelzőjéhez, mert a törésmutatója – azaz az a szög, ahogy megtöri a fényt – elektromos árammal változtatható.

A folyadékkristályos lencse kísérleti példánya Forrás: Devesh Mistry

Mistry úgy véli, hogy az anyag felhasználható olyan lencsék kifejlesztésére, amelyek a szemizmok mozgásától függően automatikusan fókuszálnak.

Műtéttel kell behelyezni

Az új lencse egy helyi érzéstelenítésben végzett – a szürkehályogműtéthez hasonló – gyors műtéttel behelyezhető lesz a szembe. A szemsebész metszést ejt a szaruhártyán, ultrahanggal leválasztja a merev vagy homályos lencsét és vákuummal kiszippantja. Ez után beteszi a folyadékkristályból készült új lencsét.

Mistry jelenleg a laboratóriumban teszteli a lencséket,

és reméli, hogy elkészül a prototípussal, mire befejezi a doktori tanulmányait. Abban bízik, hogy a lencsék a jövő évtizedben mindenki számára elérhetők lesznek.