A szájszag egyik oka a nyelvünk felépítése

szőrös nyelv Black hairy tongue ANTIBIOTIC Mouth MUSHROOM Fungus Fungi Shroom Tongue Cryptogamic infection Fungal infection Mycosis Gustatory papilla Gustatory papillae Filiform papilla Filiform papillae Tactile papilla Tactile papillae COLOR HORIZONTAL
Szőrös nyelv
Vágólapra másolva!
A nyelvünk kinézete árulkodik arról, hogy rossz szagú-e a leheletünk, még akkor is, magunk nem vesszük észre, állítja egy amerikai fogorvos.
Vágólapra másolva!

Dr. Harold Katz, a kaliforniai leheletklinika (The California Breath Clinics) fogorvosa és alapítója az mondja, hogy az ember nyelve elárulhatja, ha a lehelete nem igazán kellemes.

Ezen kívül minél több lepedék borítja a nyelvet, annál valószínűbb, hogy az illető szájszagtól szenved, mondta dr. Katz, aki részletesen tárgyalja a rossz lehelet okait és azt, hogy mit árul el nyelvünk az egészségünkről ingyen letölthető Bad Breath Bible (A rossz lehelet bibliája) című könyvében.

A szájban hemzsegnek a baktériumok Forrás: Cultura Creative/Seb Oliver

A szájban hemzsegnek a baktériumok

A kellemetlen leheletet a szájunkban élő sok milliárd baktérium közül azok okozzák, amelyek a szájban maradt fehérjemaradékkal táplálkoznak, és ezeket büdös, kénalapú salakanyaggá alakítják.

Az ember szájának meleg, sötét, nedves környezete ideális a baktériumok szaporodása számára. Ezek közül egyesek hasznosak, segítenek a kórokozók megfékezésében és a fehérjék emésztésében. Mások károsak és például szájszárazságot, torokgyulladást vagy fülfertőzést okozhatnak.

A kénvegyületek a bűnösök

Hasznos vagy káros voltuktól függetlenül a baktériumok jól élnek és szaporodnak a szájunkban, a nyelv felszíne alatt, a torkunk hátsó részében és a manduláinkon (feltéve, ha nem vették ki azokat).

Mandulagyulladás miatt megduzzadt mandulák Forrás: Science Photo Library/Dr P. Marazzi

A baktériumok milliárdjai anyagcseréjük folyamán számos kellemetlen szagú anyagot termelnek melléktermékként.

Különösen büdös kénvegyületeket választanak ki bizonyos kéntermelő baktériumok.

E vegyületek közé tartozik a záptojásszagú hidrogén-szulfid, a rothadó káposzta szagú metil-merkaptán, a dögszagú putreszcin és kadaverin és még sok más anyag.

Hogyan befolyásolja a nyelv a szájszagot?

A nyelvnek térképszerű topográfiája van. Az e topográfiában megfigyelhető különbségek befolyásolják a rossz lehelet előfordulási valószínűségét és súlyosságát.

Általában véve, minél durvább a nyelv felszíne, annál valószínűbb, hogy szájszagot okoz az illetőnél.

Egyes nyelveken mély barázdák vagy hasadékok vannak.

E hasadékok ideális környezetet nyújtanak a baktériumok szaporodásához, és ezért hajlamosítanak a rossz leheletre.

Szőrös nyelv

A nyelven lévő sárgás vagy fehér lepedék a rossz lehelettel kapcsolatos baktériumok salakanyaga. Egyes nyelveken a szemölcsök kicsit hosszabbak a normálisnál (ezt hívják „szőrös nyelvnek”).

Szőrös nyelv Forrás: Phanie/Voisin

Minél hosszabbak a szemölcsök, durvább a nyelv felszíne, annál több hely akad a rossz leheletet okozó baktériumok elrejtőzésére.

Sok fogorvos nyelvkaparót ajánl, hogy megszabaduljunk a bűzt okozó baktériumoktól. Szőrös nyelv esetén azonban ez nem javasolt, mert a kaparás irritációhoz és sérüléshez vezethet.

A jó szájhigiénia sem véd meg a szájszagtól

Bárkinek lehet rossz szagú lehelete, még azoknak is, akik rendszeresen mosnak fogat és fogselymet is használnak.

A rossz lehelet ellen viszonylag nehezen lehet védekezni a jó szájhigiéniával, annál inkább a megfelelő táplálkozással, bizonyos gyógyszerek szedésének elkerülésével és a kéntermelő baktériumok számára kedvező környezet felszámolásával.

Ezek a baktériumok mindig jelen vannak a szájban, de jellemzően korlátozott számban. Szervezetünk képes kontroll alatt tartani e baktériumokat. Néha azonban ez a természetes védekezés nem elégséges a baktériumtelepek számának hatékony korlátozására.

A savas italok is elősegítik a szájszagot okozó baktériumok anyagcseréjét Forrás: AFP/Ethan Miller

Mit tegyünk a szájszag ellen?

  • Ne használjunk nátrium-lauril-szulfátot (sokszor sodium lauryl sulphate-ként van feltüntetve) tartalmazó fogkrémet. Ez a szappanhoz hasonló detergens habot képez, de a fogtisztításban nincs semmi előnyös tulajdonsága. Sőt erről az adalékról nemrég megállapították, hogy súlyos mellékhatásokat, így például szájfekélyt okozhat.
  • Ne fogyasszunk fehérjében gazdag ételeket. A fehérjék a baktériumok fő táplálékai.
  • Szabaduljunk meg a felköhögött váladéktól. Ez szintén fehérjét tartalmaz.
  • Kerüljük az édességet (így nemcsak a baktériumokat fosztjuk meg a tápláléktól, hanem csökkenthetjük a fog- és ínybetegségek előfordulási gyakoriságát is).
  • Ha megvan még a mandulánk, akkor nézessük meg, nincsenek-e rajta kövek. A mandulakövek igen kellemetlen leheletet okozhatnak.
  • Tegyünk a szájszárazság ellen. Ezt okozhatja a dohányzás, az alkohol, az alvási apnoe és a nyitott szájjal való légzés. Szükség esetén kérjünk orvosi segítséget.
  • Ne fogyasszunk savas üdítőket. A rossz leheletet okozó baktériumok savas környezetben gyorsabban termelik a melléktermékeket.
  • Gyógyítassuk az ínybetegségeket. A megbetegedett ínyszövet táplálja és menedéket nyújt a baktériumoknak, sőt lehetővé teszi, hogy a kórokozók bejussanak a véráramba.
  • Lehetőség szerint kerüljük az immunitást gyengítő gyógyszerek szedését. Ezek meggátolják, hogy a szervezet hatékonyan fellépjen a baktériumok szaporodása ellen.
  • Ne szedjünk szájszárazságot okozó szereket. A száj kiszárítása elősegíti a baktériumok boldogulását.
  • Ha laktózérzékenységben szenvedünk, kerüljük a tejtermékek fogyasztását. Ez ugyanis kellemetlen, savanyútej-szagú leheletet okozhat.