A több gyerek csökkenti a petefészekrák kockázatát

PCOS – a petefészek szörnyeteg, DR Life
Vágólapra másolva!
A petefészekrák kialakulásának kockázata jelentősen csökken azoknál a nőknél, akik gyereket szülnek. Ez a kockázat pedig minden újabb gyerekszüléssel tovább csökken, állítja egy új tanulmány.
Vágólapra másolva!

Egy brit felmérésben (UK Million Women Study) 8000 nőtől gyűjtött adatok elemzése alapján kiderült, hogy az egy gyereket szült nőknél

20 százalékkal kisebb valószínűséggel alakul ki petefészekrák

a gyerektelenekkel összehasonlítva. Ezen belül is 40 százalékkal csökken az endometrioid és a tisztasejtes tumorok gyakorisága.

Egynél több gyerek tovább csökkenti a valószínűséget

Azoknál a nőknél, akiknek egynél több gyermekük van, még tovább csökken a petefészekrák esélye. Becslések szerint

minden további gyerek 8 százalékkal csökkenti a rosszindulatú daganat kialakulásának veszélyét.

A petefészekrák sokszor halálos kimenetelű Forrás: Thinkstock

Bár az eredmények első pillantásra azt sugallják, hogy a babavállalás egyúttal hatékony rákmegelőzési „módszer” is, a dolog nem ennyire egyszerű. A kutatók megvizsgálták azokat a nőket is, akiknek végleges fogamzásgátlási céllal elvágták vagy elkötötték a petevezetéküket.

A petevezető elkötése is hat a rák kockázatára

Az ilyen eljáráson átesett nőknél szintén hozzávetőleg 20 százalékkal csökkent a petefészekrák kialakulásának esélye, ami alátámasztja azt az elképzelést, hogy a petefészekrák okai sokkal összetettebbek, mint korábban gondolták.

Az eredmények – amelyeket a 2015-ös brit nemzeti rákkutatási intézeti konferencián mutattak be – nem jelentik szükségszerűen azt, hogy a több gyerek vállalása megvéd a ráktól, de

statisztikai szempontból nézve, a több gyereket szülő nők esetében kisebb a tumorkialakulás kockázata.

Ultrahangsos petefészekvizsgálat Forrás: Thinkstock

A terméketlenség állhat a háttérben

– mondta Kezia Gaitskell, az Oxfordi Egyetem rákkutatója. „Ennek hátterében az állhat, hogy egyes kórképek – például az endometriózis –, amelyek megnehezítik a nők teherbe esését, egyúttal növelhetik a petefészekrák egyes típusainak kialakulási valószínűségét is.

Endometriózis

Normális menstruáció esetében a méhet belülről borító nyálkahártya, az endometrium vérzés kíséretében lelökődik a méhfalról. A vérzést követően azonban a nyálkahártya újra felépül, és alkalmassá válik a megtermékenyített petesejt befogadására. Endometriózis akkor jön létre, ha a méhnyálkahártya szövete nemcsak a méhtest belső felszínén található meg, hanem a méh üregén kívül is, ahol szövődményeket okozhat. Többek között előfordulhat a hasüregben, a méh külső falán, a méhet rögzítő szalagokon, a petefészkeken vagy a hashártyán.

A probléma az, hogy a rendellenes helyen lévő endometriózisos csomók is követik a menstruációs ciklust, azaz úgy viselkednek hónapról hónapra, mint a méhüreg nyálkahártyája. A havonta jelentkező vérzés a nem megfelelő helyen komoly fájdalmakat okozhat, hiszen a váladék nem tud eltávozni a szervezetből.

A kutatók egyúttal azt is feltételezik, hogy a petevezeték elkötése azért csökkenti a rák kockázatát, mert egyfajta gátat képez, ami megakadályozza az abnormális rákot okozó sejtek eljutását a petefészekbe a petevezetéken át.