Bizonyították az édesítőszerek súlycsökkentő hatását

elhízás
Túlsúly esetén jelentősen megnő a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának kockázata, valamint a cukorbetegség esélye is.
Vágólapra másolva!
Az alacsony energiatartalmú édesítőszerek használata a cukor helyett gyerekeknél és felnőtteknél is csökkent kalóriabevitelhez és testsúlycsökkenéshez vezet, állapították meg brit kutatók.
Vágólapra másolva!

A Bristoli Egyetem kutatói első ízben összegezték egyetlen cikkben (amely az International Journal of Obesity folyóiratban jelent meg) az alacsony energiatartalmú édesítőszerek – amilyen a szacharin, az aszpartám, a szukralóz és a sztívia – rövid és hosszú távú hatásait az energiabevitelre és a testsúlyra.

Segíthetnek az édesítőszerek

Az adatok egyértelműen alátámasztották, hogy az édesítőszerek használata a cukor helyett segít csökkenteni a relatív energiabevitelt és a testsúlyt.

Az édesítő csökkenti az energiabevitelt Forrás: Photononstop/Charlie Abad

„Úgy véljük, hogy túl kellene lépni azon a kérdésen, vajon »jók« vagy »rosszak« az édesítőszerek, és inkább arra kéne koncentrálni,

– mondta Peter Rogers, a cikk vezető szerzője.

Embereken és állatokan végzett tanulmányok

A szerzők olyan tanulmányokat vizsgáltak át, amelyekben állatokkal és emberekkel édesítőszereket és nem korlátozott étrendeket fogyasztattak. Összesen 240 embereken tanulmányt és 90 állatokon végzett tanulmányt tekintettek át.

Az energiaegyensúly (azaz az energiabevitel vs. energiafelhasználás) fenntartása állandó testsúlyt eredményez. Ezzel szemben, túl sok ennivaló fogyasztása testsúlynövekedéshez vezet, mivel

ez az extra energia a zsírszövetekben tárolódik a testben.

Az édesítőszerek használata csökkenti a testsúlyt Forrás: Science Photo Library/Ian Hooton

Italokban is súlycsökkentő hatásúak

Az alacsony energiájú édesítőszereket azoknak a fogyasztóknak fejlesztették ki, akik csökkenteni szeretnék a cukor- és energiabevitelüket.

Fontos az édesítőszereket tartalmazó italok és a víz összehasonlítása,

mivel kiderült, hogy az édesítős italok nem növelik az étvágyat. Éppen ellenkezőleg, az eredmények arra utalnak, hogy az édesítős italok jobban csökkentik a súlyt, mint a víz.

Ennek egyik oka az lehet, hogy az áttérés a cukorral édesített italokról az édesítőszeresekre valószínűleg könnyebb és elfogadhatóbb étrendi változás, mint a vízre való áttérés.