Tetszik vagy sem, a fenékben hőmérőzés pontosabb

higanyszennyezés, hganyos lázmérő, hőmérő
Vágólapra másolva!
A vonatkozó irodalom módszeres áttekintésével amerikai orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy a hónaljban vagy szájban használatos hőmérők össze-vissza mutatnak mindenfélét. Ha tetszik, ha nem, a pontossági verseny nyertese a fenékbe dugott lázmérő.
Vágólapra másolva!

Az irodalom alapos átolvasása után az Amerikai Orvosi Kollégium (Americal College of Physicians, ACP) belgyógyászai egyértelműen állítják, hogy az ún. perifériás – vagyis szájban, hónaljban mérő, vagy egyéb külsőleg használatos – hőmérők pontosságban csúnyán alulteljesítenek a centrális – például végbélbe dugott, vagy a keringéssel közvetlen kapcsolatban lévő – hőmérőkkel szemben.

Az erről szóló, szakirodalmi bizonyítékokat felvonultató és értékelő közlemény a napokban jelenik meg az ACP folyóiratában, az Annals of Internal Medicine-ben.

Forrás: AFP/SPL

Pontatlanok a hónaljban mérő hőmérők

Mivel a testhőmérséklet meghatározása egy sor orvosi feladatban – fertőző betegségek kezelésében, diagnózisok felállításában, terápiás döntések meghozatalában – alapvető fontosságú, a mérés precizitása nem elhanyagolható – hangsúlyozzák a szakmai szervezet képviselői.

Egyedül a centrális hőmérők tekinthetők aranystandardnak, mivel a perifériás hőmérők pontossága nem kellőképpen meghatározott.

A kutatók 75 tanulmányt tekintettek át abban a tárgykörben, vajon a perifériás hőmérők klinikailag elfogadható pontosságúak-e a centrális hőmérőkkel való összehasonlításban, valamint mutatkozik-e a perifériás hőmérők egyes típusai között pontosságbeli eltérés.

Forrás: Photononstop/Self Images

A tanulmányok felnőtt és gyermek pácienseken egyaránt vizsgálták ezeket a kérdéseket. A vizsgálatok egyöntetűen azt találták, hogy a perifériás hőmérők érzékenysége és pontossága klinikai szempontból elégtelen, különösen ha csekélyebb mértékű lázról van szó.

A fülbe dugható hőmérő is hatásos

A szerzők ezért valamennyi olyan esetben, amikor a testhőmérséklet pontos meghatározása befolyásolhatja a diagnózist vagy a kezelési döntést,

a centrális hőmérők használatát javasolják kollégáiknak.

Az érintett páciensek többsége számára a végbélben történő hőmérőzés lehet a legalkalmasabb, míg azoknál a betegeknél, akiknél amúgy is hólyagkatéter felhelyezésére kerül sor, a hőmérséklet mérése történhet a húgyhólyagban.

Ha a centrális hőmérés bármilyen okból mégis kivitelezhetetlen, a második legjobb választás felnőttek és gyerekek esetében egyaránt a a dobhártya hőmérsékletét mérő, fülbe dugható hőmérő – állítják az ACP szakorvosai.