Egy új géntérkép megmutatta a rák Achilles-sarkát

ráksejtek
Ráksejtek tenyészetben
Vágólapra másolva!
Kanadai kutatók feltérképezték azokat a géneket, amelyek életben tartják a sejtjeinket. Ezzel megalkottak egy régen várt támpontot ahhoz, hogy megérthessük, hogyan működik a genetikai állományunk és mely gének alapvető fontosságúak olyan betegségekben, amilyen a rák.
Vágólapra másolva!

A Torontói Egyetem kutatói Jason Moffat professzor vezetésével majdnem 18 000 gént – a teljes emberi genom nagyjából 90 százalékát – kapcsoltak ki egyesével, hogy megállapítsák, mely gének nélkülözhetetlenek a sejt túléléséhez.

Alapvető gének

A Cell folyóirat legújabb számában közzétett eredményekből kiderült, hogy

több mint 1500 alapvető gén létezik.

Ez megteremti az alapját annak, hogy megvalósítsák az orvosbiológiai kutatások régi célját, azaz feltárják a genetikai állományban (genomban) található minden egyes gén funkcióját.

Ráksejtek tenyészetben Forrás: University of Toronto

Azonosították a ráksejtek működéséhez szükséges géneket

A kutatók öt ráksejtvonal – agy-, retina-, petefészek- és kétfajta vastagbélrák – sejtjeiben lévő gének kikapcsolásával felfedezték, hogy

mindegyik tumor egyedi génkészletre támaszkodik,

amelyet specifikus gyógyszerekkel támadni lehet.

Az eredmények bíztatóak. Ezek alapján remélhetőleg új gyógymódokat lehet majd kifejleszteni, amelyek kizárólag a ráksejteket támadják, és érintetlenül hagyják a környező egészséges szöveteket.