A szívbetegeknek akkor is árt a sok ülés, ha amúgy sportosak

munkahelyi stressz
Vágólapra másolva!
Hiába mozognak a szívbetegek, nem segít rajtuk, ha aztán napi nyolc órát egy helyben töltenek. A tanulság: az ülő életmód akkor is ártalmas, ha némi testmozgással próbálják ellensúlyozni.
Vágólapra másolva!

Rosszabbak az egészségi mutatói azoknak a szívbetegeknek, akik sok időt töltenek üléssel, még akkor is, ha egyébként mozognak a nap folyamán – állapították meg az Ottawai Egyetem (Kanada) kardiológiai intézetének megelőzési és rehabilitációs szakemberei. Ezért mindannyiunknak – szívbetegeknek és egészségeseknek egyaránt – azt javasolják, hogy legalább fél óránként keljünk fel ültő helyünkből, és mozgassuk meg magunkat.

„Az, hogy ne töltsünk sok időt egy huzamban üléssel, ugyanolyan fontos lehet az egészségünk szempontjából, mint az, hogy minél többet mozogjunk” – állítja Dr. Stephanie Prince, a European Journal of Cardiovascular Prevention című folyóiratban megjelent közlemény szerzője. – „Az üldögélés, tévénézés, a számítógéppel végzett munka és az autóvezetés mind olyan helyhez kötött tevékenységek, amelyeket időről időre meg kell szakítanunk.”

A kutatás

Régebbi kutatási eredmények már utaltak arra, hogy az ülő életmód növeli a keringési betegségek kockázatát, de ez az első olyan felmérés, amely kimondottan a szívbetegséggel diagnosztizáltak körében igazolja a túl sok ülés egészségügyi hátrányait.

A tanulmány során 278 koszorúérbeteg követésével vizsgálták az ülő életmód egészségre gyakorolt hatását. Valamennyi résztvevő beteg korábban átesett egy szívrehabilitációs programon, melynek keretében elmagyarázták nekik, miként építhetnek be minél több testmozgást a napirendjükbe.

Forrás: Wikimedia Commons

A vizsgálat kilenc napos időtartama alatt a résztvevők olyan berendezést viseltek, amely folyamatosan figyelte és rögzítette a fizikai aktivitásukat. A berendezés segítségével a kutatóknak módjuk nyílt megfigyelni, naponta mennyi időt töltöttek a betegek helyhez kötött tevékenységgel, valamint könnyű, közepes és intenzív testmozgással.

Emellett felmérték a résztvevők egyes egészségügyi jellemzőit, úgymint a testtömeg-indexüket és a keringési-légzési erőnlétüket. A kérdés az volt, vajon a helyhez kötött foglalatosságokkal – a gyakorlatban túlnyomó részt üléssel – töltött idő összefügg-e ezekkel az egészségügyi mutatókkal.

A férfiak kevesebbet mozogtak

Az eredményekből kiderült, hogy a koszorúérbetegek átlagosan napi nyolc órát töltöttek helyhez kötött tevékenységgel.

– vallotta be Dr. Prince. – „Azt gondoltuk, talán kicsit mozgékonyabbak lesznek, de a helyzet az volt, hogy napjaik túlnyomó részét ülve töltötték.”

Forrás: PhotoAlto/Téo Lannié

Ezen belül a férfiak jóval tohonyábbaknak bizonyultak, mint a nők:

átlagban napi egy órával többet üldögéltek. A nők ez idő alatt főleg könnyű testmozgást végeztek – a ház körül tettek-vettek, lesétáltak az utca végéig, vagy elintéznivalók után futkostak. „A koszorúérbeteg nők kevésbé hajlamosak hosszú órákon át egy helyben ülni, de hogy ez miért van így, azt még nem tudjuk pontosan. Egyes irodalmi adatok szerint a férfiak 60 körül elkezdenek többet üldögélni, mint a nők, talán mert többet nézik a tévét” – tette hozzá a kutatónő.

Legalább 30 percenként álljunk fel

A kutatók azt találták, hogy a sokat ülő betegeknek magasabb volt a testtömeg-indexük, és gyatrább a keringési-légzési erőnlétük. Ez utóbbit a szív, a tüdők és az izmok terheléses teszt közben mért maximális oxigénfogyasztása (ún. VO2 peak vagy aerob kapacitás) alapján határozták meg.

Forrás: IKEA

„Ezek az összefüggések életkortól, nemtől és a napi testmozgás mennyiségétől függetlenül fennálltak” – hangsúlyozta Dr. Prince. – „Más szavakkal: azok, akik hajlamosak voltak sokáig egy helyben ülni, súlyosabbak és kevésbé edzettek voltak, még akkor is, ha egyébként viszonylag sokat mozogtak.”

A kanadai kutatók ezért azt javasolják, legalább 30 percenként szakítsuk meg egy kis mozgással az ülve végzett tevékenységeket.

Álljunk fel a tévétől a reklámok alatt, vagy ami még jobb, tévézés közben végezzünk valami könnyű testmozgást.

Az íróasztalunkra állítsunk ébresztőórát, és iktassunk rendszeres szüneteket a munkába. S nem utolsó sorban: ha este elfáradtunk, ne darvadozzunk még órákat a tévé előtt, hanem inkább feküdjünk le és élvezzük az alvás áldásos hatásait.