Mingyang Song és munkatársai két nagy amerikai tanulmány adatait felhasználva jutottak arra a következtetésre, hogy a növényi fehérje fogyasztása az állati fehérje helyett meghosszabbítja az életet. Cikkük a JAMA Internal Medicine folyóiratban jelent meg.
A tanulmányokban 131 342 ember vett részt (közülük 85 013 nő), és a résztvevők átlagéletkora 49 év volt. A közepes fehérjebevitelük – a kalória százalékában mérve – 14 százaléka eredt állati fehérjéből és 4 százaléka növényi fehérjéből.
A nagyobb életmódbeli és étkezési rizikófaktorokkal korrigálás után a szerzők azt tapasztalták, hogy az állatifehérje-bevitel minden 10 százalékos növekedése 2 százalékkal emelte a bármely okból bekövetkező halálozás kockázatát és 8 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségekből származó halálozás rizikóját.
Ezzel szemben a több növényi fehérje fogyasztása 10 százalékkal csökkentette a bármely okból bekövetkező halálozások kockázatát
az összkalória minden 3 százalékos emelkedésével, és 12 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségekből származó halálozás rizikóját.
A szerzők azt is tapasztalták, hogy a több állati fehérje evésével összefüggő fokozott mortalitás kifejezettebb volt azoknál, akik elhízottak voltak és/vagy túl sok alkoholt fogyasztottak.
A növényifehérje-fogyasztás jótékony hatása is erőteljesebb volt azoknál, akik dohányoztak, napi legalább 14 gramm alkoholt ittak, túlsúlyosak vagy elhízottak voltak, nem végeztek fizikai tevékenységet vagy 65 évesnél fiatalabbak, illetve 80 évesnél idősebbek voltak.
„A különösen a feldolgozott vörös húsokból származó állati fehérje növényi fehérjével való helyettesítése jelentős egészségi előnnyel járhat. Ezért a népegészségügyi ajánlásoknak a fehérjeforrások javítására kellene koncentrálniuk" – vonta le a következtetést a tanulmány.