Az alváshiány hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához

Alzheimer, alváshiány
Iliff (balra) és munkatársa agyi MRI képeket tanulmányoz
Vágólapra másolva!
A kutatók egyre több bizonyítékot találnak arra, hogy az alvászavarok összefüggésben állhatnak az időskori elbutulással és az Alzheimer-kórral.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, hogy az agy alvás közben szabadul meg azoktól a mérgektől, amelyek az Alzheimer-kór kialakulásához vezetnek, mondta Jeffrey Iliff, az Oregon Health & Science University (OHSU) agykutatója. Az állatkísérletek tanúsága szerint, ha a kísérleti alanyok nem jutnak elég alváshoz, akkor felhalmozódnak ezek a toxinok, és károsítják az agyat.

Iliff (balra) és munkatársa agyi MRI-képeket tanulmányoz Forrás: Oregon Health & Science University

Alzheimer-kórban gyakoriak az alvászavarok

Iliff és az OHSU más kutatói most olyan emberi vizsgálatokat terveznek, amelyek tisztázzák az alvászavarok és az Alzheimer-kór közötti összefüggéseket.

Már évtizedek óta világos, hogy létezik valamiféle kapcsolat.

Az alvászavarok ugyanis nagyon gyakoriak az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél.

A kutatók sokáig azt gondolták, hogy ennek oka egyszerűen az, hogy a betegség károsítja az agynak az alvásszabályozásért felelős központjait. Az újabb felfedezések azonban arra utalnak, hogy a kapcsolat ennél jóval bonyolultabb lehet.

Agyi tisztítási folyamat

Az első eredmények 2009-ből származnak, amikor a Washingtoni Egyetem kutatói kimutatták, hogy alvásmegvonásos egerekben gyorsabban létrejönnek az Alzheimer-kór kialakulásával kapcsolatos, tapadós amiloidplakkok.

Az nem újdonság, hogy van valamiféle kapcsolat az alváshiány és az Alzheimer között, eddig csak az nem volt tiszta, hogy pontosan milyen Forrás: AFP

2013-ban Iliff egy olyan kutatócsoport tagja volt, amelyik fölfedezte, hogy az alváshiány felgyorsíthatja ezeknek a plakkoknak a kialakulását. Az agyban egy figyelemre méltó tisztítási folyamat zajlik le a mély alvás folyamán, legalábbis állatokban.

Ennek folyamán a normális esetben az agyon kívül elhelyezkedő tiszta, átlátszó folyadék, az úgynevezett agy-gerincvelői folyadék kezd visszaáramlani az agyba és az agyon keresztül, az erek külső oldala mentén.

Ez lehetővé teszi az agy számára a toxinok eltávolítását, többek közt a plakkok képződéséhez vezető mérgekét is.

Emberi vizsgálatok következnek

A kutatók most emberben is megpróbálják tanulmányozni ezt a tisztítási folyamatot, ami nem lesz könnyű. Egerekben egyszerűen egy ablakot vágtak a koponyára, azon át tanulmányozták a rendszert. Emberen ez természetesen nem járható út, viszont a fejlett MRI-készülékekkel remélhetőleg sikerül megoldani a feladatot.

Ha emberben is sikerül bizonyítani, hogy az alvásproblémák (alváshiány) megzavarják az agyi tisztítási folyamatot, akkor

azonosíthatják azokat az embereket, akik a kiemelt kockázati csoportba tartoznak,

mivel nem jutnak elég időtartamú mély álomhoz.

Az ilyen emberek számára új gyógymódokat is kifejleszthetnek. Ezek sokfélék lehetnek, a rendszeres testmozgástól kezdve az új gyógyszerekig.