Ezért nem fagynak meg az amerikaifocisták a dermesztő időben

2016.01.13. 11:56

Az amerikaifutball-bajnokság e hétvégi rájátszásában dermesztő hideg uralkodott a játéktéren. A műszerekkel mért hőmérséklet mínusz 6 Farenheit (azaz -21 Celsius-fok) volt, de a relatív hőérzet – a szélfúvás miatt – elérte a mínusz 25 fokot, amellyel minden idők harmadik leghidegebb időben játszott amerikaifutball-meccsei közé került. Még a nézésébe is beleborzong az ember, amikor látja, hogy a játékosok egy része rövid ujjú pólóban játszik még ilyen időben is. Jogos a kérdés, mi védi meg ezeket a sportembereket a hideg okozta súlyosabb sérülésektől.

Mivel az amerikaifutball-bajnokság (NFL) télen sem szünetel, ezért nem ritka, hogy a mérkőzéseket fagyos időben játsszák. A hétvégi (január 10-i) Minnesota Vikings – Seattle Seahawks (amelyet 9-10-re nyert a Seattle) rájátszás 1. fordulójában azonban még az NFL-ben megszokotthoz képest is ritka hideg uralkodott. 

A játékosok különösen vékony öltözetet viseltek az extrém hideg meccsenForrás: AFP/2016 Getty Images/Jamie Squire

A hőmérő ugyan „csak” mínusz 6 Farenheitet (-21 Celsius-fokot) mutatott, de a hőérzet akár mínusz 25 fok is lehetett, ami már igencsak próbára teszi a játékosok szervezetét.

Mi a különbség a hőmérséklet és a hőérzet között?

A műszerekkel mérhető léghőmérséklet és a szervezetünk által érzékelt hőmérséklet akár több fokkal is eltérhet egymástól. A komfortérzetet jellemző hőérzet megállapításakor a levegő hőmérséklete mellett egyéb meteorológiai tényezők hatását is érdemes figyelembe vennünk.

Az őszi és téli hónapokban szeles napokon sokkal csípősebbnek, fagyosabbnak találjuk az időt, mint azt a hőmérő higanyszála alapján várnánk. Ilyenkor ugyanis testünk körül kialakul egy vékony, a környezetnél melegebb levegőréteg, ami megvéd minket a hidegtől. Ha fúj a szél, az elsodorja ezt a védőréteget, és szervezetünknek plusz energiáiba kerül egy újabb réteg felmelegítése. Mindez azonban hiába, amennyiben a szél nem hagy alább, és ismét elfújja azt. Így végül a testhőmérsékletünk lecsökken, és hidegebbnek érezzük a levegőt.

A Seattle Seahawks edzője, Pete Carroll kiabál a játékosaira. Még ő is rendesen fel van öltözveForrás: AFP/2016 Getty Images/Jamie Squire

Hogyan birkóznak meg a sportolók a hideggel?

Aki tévén követte a hétvégi NFL rájátszást, borzongva láthatta, hogy míg a nézők, az edzők és a pálya menti személyzet szinte sarkvidéki öltözékben, pufi dzsekiben, arcmelegítővel felszerelkezve próbált védekezni a hideg ellen, néhány játékos még hosszú ujjú pólót sem vett magára.

Miként lehet, hogy a látszólag lenge öltözék ellenére sem fáztak vagy szenvedtek fagysérüléseket? Sőt, izmaik sem dermedtek le a hidegtől, hanem igencsak színvonalas mérkőzést játszottak.

Ennek egyik oka természetesen a nagy fizikai erőkifejtés által keltett jelentős hőtermelés. De még ez is kevés lenne, ha a játékosok, illetve a szakemberek nem tennének különleges intézkedéseket a sportolók kihűlésének megakadályozására. Az egykori NFL játékos, ma sportelemző Matt Bowen a következőket ajánlja.

A jó öreg vazelin

A veterán játékosok régi trükkje, hogy a szél elleni védekezésül vazelint használnak.

A közönségről készült képeken jól látszik, mennyire farkasölő hideg voltForrás: AFP/2016 Getty Images/Hannah Foslien

Keménynek akar látszani és nem akar hosszú ujjú pólót felvenni? Kenjen jó vastagon vazelint a csupasz karjára, sőt az arcára is! Ez jelentősen csökkenti a szélfúvás okozta párolgást, és így megóvja a kihűléstől.

Ráadásul a játékos sokkal jobban – és keményebben – néz ki, mintha hosszú ujjú pulóverben és símaszkban állna ki a mérkőzésre. Egy kellemetlensége van: sokáig kell súrolni, míg lejön a meccs után.

Forró csoki és csirkehúsleves

Sok játékos ajánlja, hogy öltözés közben célszerű meginni egy pohár forró csokoládét, illetve a partvonalon töltött időben felhajtani egy bögre forró húslevest. Ez hozzájárul a testmeleg fenntartásához. Persze vigyázni kell a mennyiséggel, ha nem akarja valaki végigrókázni a játékot.

Fontos a réteges öltözködés

Hideg időben mindenkinek – de a játékosoknak különösképpen – célszerű minél több rétegből álló ruházatot felvenni. A focisták öltözői tele vannak garbónyakú gyapjúfelsőkkel, amelyek pokoli melegek.

Ezek viselése lehetővé teszi, hogy szabadon hagyhassák a karjukat, és így mutogathassák a bicepszüket. A karnak egyébként is jó a véráramlása (ellentétben a kéz- és lábfejekkel) így sokkal lassabban hűl ki, pláne, ha a törzs és lábszár jó melegen be van bugyolálva.

Minnesota Vikings rajongók pózolnak jól beöltözve a meccs előttForrás: AFP/2016 Getty Images/Jamie Squire

Többrétegű kesztyű és zokni

A hideg időben használt kesztyű jobban párnázott és vastagabb, mint a standard kesztyű, de még ez is kevés lehet. Ezért egy vékony anyagból készült plusz kesztyűt is húznak alá. Ugyanez ez vonatkozik a zoknikra. A normál játékhoz kifejlesztett zokni alá egy vékony termozoknit húznak, így óvják meg az ujjakat az elgémberedéstől, illetve a még súlyosabb fagysérülésektől.

Kézmelegítők mindenhol

Az NFL öltözőkben és a pálya mellett mindenütt megtalálhatók a benzinkutakon, illetve gyógyászati boltokban kapható instant kézmelegítők. Ezek mindenre jók, betehetők a kézmelegítő muffokba, rátehetők a lábfejre. Az oldalvonalak mentén gázmelegítők is találhatók az éppen pihenő játékosok számára.

Fűtött padok, sisakmelegítők

Az oldalvonal mentén elhelyezett fűtött padok azonnal felmelegítik a játékosokat, és külön rekeszek találhatók rajtuk a láb és a kéz felmelegítésére. Az igaz, hogy amikor újra játékba kell állni, akkor megcsapja a játékost a hideg, de addig mégis melegen tartja.

Az NFL meccseit gyakran játsszák hidegben, hiszen a bajnokság télen sem szünetelForrás: AFP/Getty Images/John Grieshop

A sisakmelegítőket a fűtött padok hátoldalára szerelik, nélkülözhetetlenek minden játékos számára. A jéghideg sisak felvétele maga pokol, írja Bowen, a belsejében lévő párnák azonnal megfagynak a hidegben, és a sisak olyan lesz, mintha téglát kellene felvenni. Ezt előzi meg a sisakmelegítők használata. Természetesen a fejre húzott termosapka is elengedhetetlen kellék.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK