Ezért nem fagynak meg az amerikaifocisták a dermesztő időben

nfl hideg
MINNEAPOLIS, MN - JANUARY 10: Russell Wilson #3 of the Seattle Seahawks reacts after being sacked in the third quarter against the Minnesota Vikings during the NFC Wild Card Playoff game at TCFBank Stadium on January 10, 2016 in Minneapolis, Minnesota. Jamie Squire/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az amerikaifutball-bajnokság e hétvégi rájátszásában dermesztő hideg uralkodott a játéktéren. A műszerekkel mért hőmérséklet mínusz 6 Farenheit (azaz -21 Celsius-fok) volt, de a relatív hőérzet – a szélfúvás miatt – elérte a mínusz 25 fokot, amellyel minden idők harmadik leghidegebb időben játszott amerikaifutball-meccsei közé került. Még a nézésébe is beleborzong az ember, amikor látja, hogy a játékosok egy része rövid ujjú pólóban játszik még ilyen időben is. Jogos a kérdés, mi védi meg ezeket a sportembereket a hideg okozta súlyosabb sérülésektől.
Vágólapra másolva!

Mivel az amerikaifutball-bajnokság (NFL) télen sem szünetel, ezért nem ritka, hogy a mérkőzéseket fagyos időben játsszák. A hétvégi (január 10-i) Minnesota Vikings – Seattle Seahawks (amelyet 9-10-re nyert a Seattle) rájátszás 1. fordulójában azonban még az NFL-ben megszokotthoz képest is ritka hideg uralkodott.

A játékosok különösen vékony öltözetet viseltek az extrém hideg meccsen Forrás: AFP/2016 Getty Images/Jamie Squire

A hőmérő ugyan „csak” mínusz 6 Farenheitet (-21 Celsius-fokot) mutatott, de a hőérzet akár mínusz 25 fok is lehetett, ami már igencsak próbára teszi a játékosok szervezetét.

Mi a különbség a hőmérséklet és a hőérzet között?

A műszerekkel mérhető léghőmérséklet és a szervezetünk által érzékelt hőmérséklet akár több fokkal is eltérhet egymástól. A komfortérzetet jellemző hőérzet megállapításakor a levegő hőmérséklete mellett egyéb meteorológiai tényezők hatását is érdemes figyelembe vennünk.

Az őszi és téli hónapokban

szeles napokon sokkal csípősebbnek, fagyosabbnak találjuk az időt, mint azt a hőmérő higanyszála alapján várnánk.

Ilyenkor ugyanis testünk körül kialakul egy vékony, a környezetnél melegebb levegőréteg, ami megvéd minket a hidegtől. Ha fúj a szél, az elsodorja ezt a védőréteget, és szervezetünknek plusz energiáiba kerül egy újabb réteg felmelegítése. Mindez azonban hiába, amennyiben a szél nem hagy alább, és ismét elfújja azt. Így végül a testhőmérsékletünk lecsökken, és hidegebbnek érezzük a levegőt.

A Seattle Seahawks edzője, Pete Carroll kiabál a játékosaira. Még ő is rendesen fel van öltözve Forrás: AFP/2016 Getty Images/Jamie Squire

Hogyan birkóznak meg a sportolók a hideggel?

Aki tévén követte a hétvégi NFL rájátszást, borzongva láthatta, hogy míg a nézők, az edzők és a pálya menti személyzet szinte sarkvidéki öltözékben, pufi dzsekiben, arcmelegítővel felszerelkezve próbált védekezni a hideg ellen, néhány játékos még hosszú ujjú pólót sem vett magára.

Miként lehet, hogy a látszólag lenge öltözék ellenére sem fáztak vagy szenvedtek fagysérüléseket? Sőt, izmaik sem dermedtek le a hidegtől, hanem igencsak színvonalas mérkőzést játszottak.

Ennek egyik oka természetesen

a nagy fizikai erőkifejtés által keltett jelentős hőtermelés.

De még ez is kevés lenne, ha a játékosok, illetve a szakemberek nem tennének különleges intézkedéseket a sportolók kihűlésének megakadályozására. Az egykori NFL játékos, ma sportelemző Matt Bowen a következőket ajánlja.

A jó öreg vazelin

A veterán játékosok régi trükkje, hogy a szél elleni védekezésül vazelint használnak.

A közönségről készült képeken jól látszik, mennyire farkasölő hideg volt Forrás: AFP/2016 Getty Images/Hannah Foslien

Keménynek akar látszani és nem akar hosszú ujjú pólót felvenni? Kenjen jó vastagon vazelint a csupasz karjára, sőt az arcára is! Ez jelentősen csökkenti a szélfúvás okozta párolgást, és így megóvja a kihűléstől.

Ráadásul a játékos sokkal jobban – és keményebben – néz ki, mintha hosszú ujjú pulóverben és símaszkban állna ki a mérkőzésre. Egy kellemetlensége van: sokáig kell súrolni, míg lejön a meccs után.

Forró csoki és csirkehúsleves

Sok játékos ajánlja, hogy öltözés közben célszerű meginni egy pohár forró csokoládét, illetve

a partvonalon töltött időben felhajtani egy bögre forró húslevest.

Ez hozzájárul a testmeleg fenntartásához. Persze vigyázni kell a mennyiséggel, ha nem akarja valaki végigrókázni a játékot.

Fontos a réteges öltözködés

Hideg időben mindenkinek – de a játékosoknak különösképpen – célszerű minél több rétegből álló ruházatot felvenni. A focisták öltözői tele vannak garbónyakú gyapjúfelsőkkel, amelyek pokoli melegek.

Ezek viselése lehetővé teszi, hogy szabadon hagyhassák a karjukat, és így mutogathassák a bicepszüket. A karnak egyébként is jó a véráramlása (ellentétben a kéz- és lábfejekkel) így sokkal lassabban hűl ki, pláne, ha a törzs és lábszár jó melegen be van bugyolálva.

Minnesota Vikings rajongók pózolnak jól beöltözve a meccs előtt Forrás: AFP/2016 Getty Images/Jamie Squire

Többrétegű kesztyű és zokni

A hideg időben használt kesztyű jobban párnázott és vastagabb, mint a standard kesztyű, de még ez is kevés lehet. Ezért egy

vékony anyagból készült plusz kesztyűt is húznak alá.

Ugyanez ez vonatkozik a zoknikra. A normál játékhoz kifejlesztett zokni alá egy vékony termozoknit húznak, így óvják meg az ujjakat az elgémberedéstől, illetve a még súlyosabb fagysérülésektől.

Kézmelegítők mindenhol

Az NFL öltözőkben és a pálya mellett mindenütt megtalálhatók a benzinkutakon, illetve gyógyászati boltokban kapható instant kézmelegítők. Ezek mindenre jók, betehetők a kézmelegítő muffokba, rátehetők a lábfejre.

Az oldalvonalak mentén gázmelegítők is találhatók az éppen pihenő játékosok számára.

Fűtött padok, sisakmelegítők

Az oldalvonal mentén elhelyezett fűtött padok azonnal felmelegítik a játékosokat, és külön rekeszek találhatók rajtuk a láb és a kéz felmelegítésére. Az igaz, hogy amikor újra játékba kell állni, akkor megcsapja a játékost a hideg, de addig mégis melegen tartja.

Az NFL meccseit gyakran játsszák hidegben, hiszen a bajnokság télen sem szünetel Forrás: AFP/Getty Images/John Grieshop

A sisakmelegítőket a fűtött padok hátoldalára szerelik, nélkülözhetetlenek minden játékos számára. A jéghideg sisak felvétele maga pokol, írja Bowen, a belsejében lévő párnák azonnal megfagynak a hidegben, és a sisak olyan lesz, mintha téglát kellene felvenni. Ezt előzi meg a sisakmelegítők használata. Természetesen a fejre húzott termosapka is elengedhetetlen kellék.