Sokan hajlamosak a férfiak nyűgösségének számlájára írni, hogy többet panaszkodnak az influenzás megbetegedésekre, mint a nők. Egy új kutatás azonban kimutatta, hogy a nők valóban védettebbek az influenza ellen, mint a férfiak. A magyarázat a női nemi hormonban, az ösztrogénben keresendő.

Sok nő szerint a férfiak eltúlozzák az influenza által okozott tünetek súlyosságát, és panaszkodásukat csak a munka alóli kibúvónak tekintik. Egy új kutatás szerint azonban

a „férfi influenza” valódi jelenség,

és a betegség tényleg súlyosabb tüneteket okoz a férfiaknak, mint nőknek, írja a MailOnline.

Kulcs az ösztrogén

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatócsoportja felfedezte, hogy az ösztrogén női nemi hormon antivirális hatást fejt ki az influenza A vírus ellen. Ily módon megvédi a nőket a súlyosabb tünetektől.

„Klinikai lehetőséget látunk az eredményekben” – mondta Dr. Sabra Klein, a tanulmány vezető szerzője.

Tényleg fogékonyabbak a férfiak az influenzára, mint a nők (képünk illusztráció)Forrás: Flickr / Ashley Jonathan Clements

„Reméljük, hogy az ösztrogén a termékenységi zavarok és a menopauza kezelése mellett talán az influenza elleni védekezésben is felhasználható lesz ” - nyilatkozta a kutató.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy az ösztrogének antivirális hatást fejtenek ki a HIV, az ebola- és a hepatitiszvírus ellen. Ezért vizsgálta meg a kutatócsoport, hogy a hormonnak van-e ilyen hatása az influenzavírus ellen.

A fertőzés súlyossága függ a vírus szaporaságától

Amikor egy vírus megfertőzi a szervezetet, úgy okoz megbetegedést, hogy behatol a sejtekbe, ahol lemásoltatja saját magát. Ez után az új vírusok kiszabadulnak a fertőzött sejtekből és szétszóródnak a testben további sejteket fertőzve meg, illetve átjutnak más emberekbe, őket is megbetegítve.

A fertőzés súlyosságát a vírus replikációjának mértéke határozza meg. Minél kevésbé szaporodik el a vírus, annál enyhébbek lehetnek a tünetek, és a beteg kisebb valószínűséggel fertőz meg másokat.

Az ösztrogén hiányának köszönhetően a vírus jobban elszaporodik és hevesebb tüneteket produkál a férfiak esetébenForrás: Thinkstock

A hormon gátolja a vírus szaporodását

A kutatók megállapították, hogy az ösztrogén és változatai csökkentik a vírus szaporodási rátáját a nők orrából származó sejtekben, de

nem befolyásolják a szaporodást a férfiak orrából származó nyálkahártyasejtekben,

olvasható az American Journal of Physiology – Lung Cellular and Molecular Physiology folyóiratban megjelent tanulmányban.

A kutatók azt is kiderítették, hogy az ösztrogének az úgynevezett béta-ösztrogénreceptoron keresztül fejtik ki a vírusszaporodást gátló hatásukat. Arra viszont még nem találtak magyarázatot, hogy miért hatékony az ösztrogén az influenza ellen a nőkben, és miért nem az a férfiakban.