Ételallergiás lehet a gyerek, ha túl jól működik az immunrendszere

Család, Te elneveznéd a gyerekedet egy Instagram-effektről? Íme, a legnépszerűbb utónevek 2015-ben!, újszülött, kisbaba
Vágólapra másolva!
Melbourne-ben tízből egy csecsemőnél fejlődik ki ételallergia az első életévben. Egy új kutatás feltárta, hogy nagyobb valószínűséggel alakul ki tej-, tojás-, mogyoró-, liszt- vagy más ételallergia azoknál a csecsemőknél, akik túlzottan aktív immunsejtekkel születnek. Ez az eredmény hozzájárulhat olyan kezelések kifejlesztéséhez, amelyekkel megakadályozhatók lesznek a gyerekkori ételallergiák kifejlődése.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál kutatócsoport a születéskori immunaktiválás új mintázatát fedezte fel, amely kapcsolatban áll azzal, hogy a csecsemő korai életszakaszában ételallergia alakuljon ki. Az eredményeket a Science Translational Medicine folyóiratban publikálták.

Nem feltétlenül jelent jót, ha a gyereknek hiperaktív az immunrendszere Forrás: Thinkstock

A kutatók olyan új „immunjelzést” találtak a magzat köldökzsinórvérében, amely alkalmas annak meghatározására, mekkora az ételallergia kialakulásának kockázata a csecsemőknél.

Túlbuzgó monociták

„Az ételallergiára megnövekedett kockázatú csecsemőkben a monocitáknak nevezett immunsejtek még a születés előtt vagy a születéskor aktiválódnak” – mondta dr. Jühszia Csang, a Walter and Eliza Hall Institute kutatója. „Az ezekből a sejtekből származó jelzések serkentik a T-sejteknek nevezett specializált immunsejtek által adott immunválasz kialakulását, ami elősegíti bizonyos ételekre adott allergiás reakció létrejöttét.”

„Az elmúlt évtizedekben

háromszorosára nőtt az ételallergia miatt kórházi ellátásra szorult személyek száma,

és ezek zöme az öt év alatti gyerekek közül kerül ki” – mondta Peter Vuillermin gyermekorvos. – „Melbourne-ben tíz közül egy csecsemőben fejlődik ki ételallergia az első életévben.”

A születés előtt aktiválódó monociták hosszú távon megnehezíthetik a gyerek életét Forrás: Getty Images/iStockphoto/ATAMANENKO EVGENY/"Evgeny Atamanenko "

Nem tudni, mi okozza az immunsejtek hiperaktivitását

„Nem tudjuk, mi az oka annak, hogy megnövekedett az ételallergia gyakorisága” – folytatta Peter Vuillermin. – „A mostani tanulmány jelentősége, hogy kimutattuk, azon csecsemőknél, akikben ételallergia fejlődik ki az immunrendszer már a születéskor érzékenyíti a szervezetet az allergiára.”

A kutatók egyik következő lépése az lesz, hogy meghatározzák,

miért vannak ezeknek a csecsemőknek „hiperaktív” immunsejtjeik.

„Ki kell deríteni, hogy ezek az immunsejtek öröklötten aktiválódnak-e a csecsemő génállománya miatt, vagy a születéskor, illetve korábban, a terhesség folyamán válnak aktívvá, és azt is, mi ennek az oka” – mondta a kutatás vezetője, Len Harrison.

Az elmúlt évtizedekben háromszorosára nőtt az ételallergia miatt kórházi ellátásra szorult személyek száma Forrás: AFP

Ha ez sikerül, akkor lehetőség nyílik olyan gyógymódok kifejlesztésére, amelyek megakadályozzák a gyermekkori allergiák kialakulását.