Robotspermiummal segítenék a fogamzást a terméketlen pároknál

spermbot
Spermbot halad a petesejt felé
Vágólapra másolva!
A fogamzási nehézséggel küzdő párok nemsokára talán új segítséget kapnak. Német kutatók ugyanis olyan apró mágnessel működő mesterséges farok fejlesztésén dolgoznak, amely lehetővé tenné a lassú mozgású vagy mozgásképtelen spermium eljutását a petesejthez.
Vágólapra másolva!

Német kutatók elképzelése szerint a lassú spermiumokat a hímivarsejtekre szerelt, dugóhúzó alakú, mágneses meghajtású robotfarokkal lehetne eljuttatni a petesejthez. A „spermbotok” mozgását távirányítással lehetne szabályozni.

Farokra húzott spirál

A német kutatók laboratóriumban szarvasmarha-spermiummal már bebizonyították, hogy az elképzelés működőképes. Találmányukat emberi spermiummal is ki szeretnék próbálni a méhben, bár elismerik, hogy addig még dolgozniuk kell az eljáráson.

A milliméter csupán négyezred részét kitevő átmérőjű, spirál alakú farokrész épp akkora, hogy rácsúszhasson a spermium farkára, magyarázta a spermbotnak elnevezett motoros farok működését Lukas Schwarz (Leibniz-Institut für Festkörper- und Werkstoffforschung Dresden), a Nano Letters folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

A robotfarok szabadon hagyja a spermium fejét, így az akadálytalanul behatolhat a petesejtbe.

Spermbot halad a petesejt felé Forrás: IFW

Mágneses mező mozgatja a spermbotot

A műanyag farkat mágneses fémréteggel vonják be. A spirál a külső mágneses mező forgását követi és dugóhúzóként mozogva halad előre a környező folyadékban.

– mondta Schwarz. „Más szóval kormányozni tudjuk ezeket. A laboratóriumunkban sikerült úgy kormányozni ezeket a spirálokat, hogy befogják a hímivarsejteket és eljuttassák őket a petesejthez.”

Javíthatja a spermiumok motilitását

Sok párnak azért nem lehet gyereke, mert a férfi hímivarsejtjei nem elég mozgékonyak, azaz rossz a motilitásuk. Az ilyen gonddal küzdő párok jó része mesterséges megtermékenyítéshez fordul, amikor a hímivarsejtet közvetlenül a petesejtbe juttatják. Ez hatékony, de drága eljárás.

Ezenkívül a nőnek kezelésben kell részesülnie, hogy ki tudják venni belőle az érett petesejteket, azután vissza kell ültetni az embriót.

Az új eljárással mindez elkerülhető lenne, ráadásul jóval olcsóbb is lenne a mai módszereknél.

„Érdeklődéssel figyelem ezeket a kutatásokat, és noha nem látom az azonnali klinikai alkalmazás lehetőségét, úgy vélem, érdemes folytatni a kísérleteket” – mondta Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem vezető spermadoktora.