Jöhet az ellenszer a Zika-vírusra

2016.02.03. 14:05

Egyre több helyre szivárog be a Zika-vírus, nemrég Írországban regisztráltak két esetet, és kiderült: Texasban szexuális úton is elkapták. Egy indiai gyógyszergyártó vállalat azonban jó hírekkel szolgál: azt mondják, két vakcinát is fejlesztenek, közülük az egyikkel célegyenesbe kerültek.

A The Times of India híroldal arról számolt be, hogy a Bharat Biotech gyógyszereket és bioterápiás termékeket gyártó vállalat két vakcinája közül az egyik az állati tesztelés fázisába került. A vállalat kutatói 

már tavaly elkezdtek dolgozni a gyógymódon, 

ezért van előnyben a legtöbb gyógyszergyártó céggel szemben, és első lehet a vakcina szabadalmaztatásában – mondta el Krishna Ella, a Bharat Biotech ügyvezető igazgatója. 

Az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes Aegypti) lárvája – ez a szúnyogfaj terjeszti a vírustForrás: AFP/Luis Robayo

„Két lehetséges ellenszert fejlesztünk, az egyik egy olyan vakcina, amely már az állati kísérletek fázisába került” – tette hozzá Ella. A vállalat reméli, hogy minél előbb piacra vihetik a gyógyszert.

A kisfejűség és a vírus

Az Egészségügyi Világszervezet szerint már 23 országban megjelent a Zika-vírus, amelynek komoly szerepe lehet abban, hogy a fertőzött országokban növekszik a kisfejűséggel született gyerekek száma.  Bár a kapcsolatot még nem sikerült kutatásokkal igazolni, a számok magukért beszélnek: Brazíliában eddig 3530 mikrokefáliás esetet regisztráltak. 

Kisfejűséggel született babaForrás: Anadolu Agency/Sam Cowie
A kisfejűség
A kisfejűség, azaz mikrokefália betegséggel születő gyerekek feje sokkal kisebb a normálisnál. A fejtető furcsán kicsi és torz a test többi részéhez képest. A fejforma azért alakul ilyen deformáltra, mert a gyermek agya nem fejlődik megfelelően a terhesség alatt, vagy nem nő tovább a születés után. Mivel a baba feje az aggyal együtt növekszik, a kisfejűségben szenvedő csecsemőknek kisebb marad, mint a normális méret. Az agy azonban nemcsak a növekedésben áll meg, hanem apró elmeszesedéses dudorok is létrejönnek rajta, amelyek sok esetben gátolják a gyerek mozgásképességét. Az egészségügyi következmények attól függenek, hogy az agy mekkora része károsodott, és hogy mely részei nem fejlődtek ki megfelelően.

Szexuális úton is terjedhet

A Zika-vírus egyelőre 

leginkább az amerikai kontinenst fenyegeti, 

és a CNN értesülései szerint már regisztrálták az első szexuális úton átadott vírus miatti megbetegedést is Texasban. A szóban forgó páciens olyan emberrel folytatott szexuális kapcsolatot, aki nemrég Venezuelában járt, és elkapta a fertőzést. 

Fertőtlenítést végeznek a vírus terjedésének megállítása miattForrás: AFP/Ernesto Benavides

Európában szintén megjelent

A The Guardian arról számol be, hogy Írországban is regisztráltak két esetet: egy férfit és egy idősebb asszonyt. 

A fertőzött felnőttek néhány nap alatt meggyógyulnakForrás: AFP/Marvin RECINOS/Marvin Recinos
A Zika-vírusról
A Zika-vírust állítólag egy ázsiai turista hurcolta be Brazíliába a 2014-es futball-világbajnokság idején, de ilyen mértékű járványt akkor még nem okozott. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslései szerint eddig másfél millióan fertőződhettek meg a kontinensen. Pontos számokról azért nem lehet beszélni, mert a vírust nagyon nehéz kimutatni, és sokaknál nem is okoz tüneteket. Akinél mégis, annál is enyhe lefolyású, általában magától gyógyuló, 4-7 napig tartó lázas, kiütéses betegséget okoz. Más trópusi lázakat terjesztő rokonaikhoz hasonlóan a Zika-vírust hordozó szúnyogok is a zsúfolt városok meleg pocsolyáiban szeretnek élni.

Mindketten olyan területen jártak, ahol tombol a járvány, de a két eset nem függ össze egymással. A női fertőzött nem vár babát, és mivel a Zika-vírus felnőttekre nem különösebben veszélyes, nincs mitől tartani az országban. Jelenleg mindketten gyógyulófélben vannak. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK