Jöhet az ellenszer a Zika-vírusra

TOPSHOTS Horizontal
(FILE) A specialist fumigates the Nueva Esperanza graveyard in the outskirts of Lima on January 15, 2016. Three cases of Zika virus were recorded in the US state of Florida on January 20, 2016 in people who had recently travelled in Latin America, health authorities said. Two cases were found in people who visited Colombia in December and a third involving a person who travelled to Venezuela last month, Florida Health Department spokeswoman Mara Gambineri said. The virus has quickly spread across South America and the Caribbean in recent weeks. The Zika virus, which is transmitted by the Aedes genus of mosquitoes, cannot spread between humans. AFP PHOTO/ERNESTO BENAVIDES / AFP / ERNESTO BENAVIDES
Vágólapra másolva!
Egyre több helyre szivárog be a Zika-vírus, nemrég Írországban regisztráltak két esetet, és kiderült: Texasban szexuális úton is elkapták. Egy indiai gyógyszergyártó vállalat azonban jó hírekkel szolgál: azt mondják, két vakcinát is fejlesztenek, közülük az egyikkel célegyenesbe kerültek.
Vágólapra másolva!

A The Times of India híroldal arról számolt be, hogy a Bharat Biotech gyógyszereket és bioterápiás termékeket gyártó vállalat két vakcinája közül az egyik az állati tesztelés fázisába került. A vállalat kutatói

már tavaly elkezdtek dolgozni a gyógymódon,

ezért van előnyben a legtöbb gyógyszergyártó céggel szemben, és első lehet a vakcina szabadalmaztatásában – mondta el Krishna Ella, a Bharat Biotech ügyvezető igazgatója.

Az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes Aegypti) lárvája – ez a szúnyogfaj terjeszti a vírust Forrás: AFP/Luis Robayo

„Két lehetséges ellenszert fejlesztünk, az egyik egy olyan vakcina, amely már az állati kísérletek fázisába került” – tette hozzá Ella. A vállalat reméli, hogy minél előbb piacra vihetik a gyógyszert.

A kisfejűség és a vírus

Az Egészségügyi Világszervezet szerint már 23 országban megjelent a Zika-vírus, amelynek komoly szerepe lehet abban, hogy

a fertőzött országokban növekszik a kisfejűséggel született gyerekek száma.

Bár a kapcsolatot még nem sikerült kutatásokkal igazolni, a számok magukért beszélnek: Brazíliában eddig 3530 mikrokefáliás esetet regisztráltak.

A kisfejűség

A kisfejűség, azaz mikrokefália betegséggel születő gyerekek feje sokkal kisebb a normálisnál. A fejtető furcsán kicsi és torz a test többi részéhez képest. A fejforma azért alakul ilyen deformáltra, mert a gyermek agya nem fejlődik megfelelően a terhesség alatt, vagy nem nő tovább a születés után. Mivel a baba feje az aggyal együtt növekszik, a kisfejűségben szenvedő csecsemőknek kisebb marad, mint a normális méret. Az agy azonban nemcsak a növekedésben áll meg, hanem apró elmeszesedéses dudorok is létrejönnek rajta, amelyek sok esetben gátolják a gyerek mozgásképességét. Az egészségügyi következmények attól függenek, hogy az agy mekkora része károsodott, és hogy mely részei nem fejlődtek ki megfelelően.

Szexuális úton is terjedhet

A Zika-vírus egyelőre

leginkább az amerikai kontinenst fenyegeti,

és a CNN értesülései szerint már regisztrálták az első szexuális úton átadott vírus miatti megbetegedést is Texasban. A szóban forgó páciens olyan emberrel folytatott szexuális kapcsolatot, aki nemrég Venezuelában járt, és elkapta a fertőzést.

Fertőtlenítést végeznek a vírus terjedésének megállítása miatt Forrás: AFP/Ernesto Benavides

Európában szintén megjelent

A The Guardian arról számol be, hogy Írországban is regisztráltak két esetet: egy férfit és egy idősebb asszonyt.

A Zika-vírusról

A Zika-vírust állítólag egy ázsiai turista hurcolta be Brazíliába a 2014-es futball-világbajnokság idején, de ilyen mértékű járványt akkor még nem okozott. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslései szerint eddig másfél millióan fertőződhettek meg a kontinensen. Pontos számokról azért nem lehet beszélni, mert a vírust nagyon nehéz kimutatni, és sokaknál nem is okoz tüneteket. Akinél mégis, annál is enyhe lefolyású, általában magától gyógyuló, 4-7 napig tartó lázas, kiütéses betegséget okoz. Más trópusi lázakat terjesztő rokonaikhoz hasonlóan a Zika-vírust hordozó szúnyogok is a zsúfolt városok meleg pocsolyáiban szeretnek élni.

Mindketten olyan területen jártak, ahol tombol a járvány, de a két eset nem függ össze egymással. A női fertőzött nem vár babát, és mivel a Zika-vírus felnőttekre nem különösebben veszélyes, nincs mitől tartani az országban. Jelenleg mindketten gyógyulófélben vannak.