Ezért látják egymást vetélytársnak a nők

Nem a párodat kell legyőznöd, hanem a féltékenységet!, dr life
Vágólapra másolva!
Korábbi kutatások bizonyították, hogy a peteérés időszakában a férfiak vonzóbbnak találják a nőket – ez az evolúció során fejlődött ki bennük. Egy friss tanulmány szerint azonban a nők is képesek kiszagolni, mikor ér a másik a peteérés fázisába, ekkor pedig sokkal nagyobb fenyegetésnek tekintik, mint a hónap többi napján.
Vágólapra másolva!

Uraim, nem csak a hölgyek kóros féltékenységének köszönhető, hogy néhány nőt potenciálisan vetélytársnak tekintenek, még akkor is, ha az meg sem közelítette a szeretett férfit – ahogy az emberi faj hím tagjai, úgy

a nőstények is észreveszik, ha az adott nő éppen termékenységi ciklusának csúcsán áll,

és automatikusan nagyobb fenyegetést lát benne, mint a nem ovuláló társaiban.

A féltékenység egy része evolúciós folyamat során alakult ki Forrás: Thinkstock

A termékeny nő sokkal vonzóbb

Korábbi kutatások már bebizonyították, hogy a férfiak ösztönösen felismerik, ha egy nő peteérése közeledik: persze nem konkrét jelekből jönnek rá, egyszerűen csak

sokkal szebbnek és vonzóbbnak látják, mint a hónap többi részében.

Persze a nők is adnak önkéntelenül olyan jeleket, amelyek egyértelművé teszik: ebben az időszakban a legalkalmasabbak a reprodukcióra – például megváltozik a járásuk és kipirul az arcuk is. Úgy tűnik, hogy ezekre a tudatalatti jelekre a nők is fogékonyak, egy friss tanulmány szerint ugyanis ők is képesek felismerni, ha termékeny időszakát élő hölgy közeledik.

Az ösztrogénszinttel függ össze, hogy felismerik-e a nők, hogy a másik nő mikor termékeny Forrás: Thinkstock

Felismerjük a peteérést?

A Biology Letters tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a nők, akik magas ösztradiolszinttel rendelkeznek, képesek felismerni a peteérés közeledtét egy másik nőn – és egyúttal

nagyobb fenyegetésnek is tekintik őt a párválasztás harcában.

A svájci Berni Egyetem kutatói 160 nőt vontak be az ezt vizsgáló kutatásba – fényképeket mutattak nekik ugyanarról a nőről a termékenységi ciklusa csúcsán, és a ciklus más szakaszában. Az alanyoknak meg kellett mondaniuk, melyik verziót tartják szebbnek – persze nem tudták, melyik fotó mikor készült.

Az ösztradiol

Az ösztradiol egy női nemi hormon, ez a fő humán ösztrogén hormon. Kulcsfontosságú szerepe van a nemi és reproduktív működésben. Az ösztrogének idézik elő a peteérést, és felkészítik a női szervezetet a megtermékenyülésre és a terhességre.
Az ösztrogén egyébként három fő hormont takar: az ösztradiolt, az ösztront és az ösztriolt. A nemileg érett, de nem várandós nőkben az ösztradiolnak jut a legfontosabb szerep (az ösztradiolt tüszőhormonnak is nevezik), az ösztron szerepe a menopauzát követően nő meg, az ösztriol pedig a terhesség során válik kiemelten fontossá.

A második kísérletben 60 nőnek ugyanezeket a képeket mutatták meg, azzal a különbséggel, hogy most azt kérdezték tőlük: melyiküktől féltenék jobban életük párját. A második szakaszban a válaszadók hormonszintjét is megmérték, hogy kimutathassák az ösztradiolszintjüket.

Vigyázó szemek a férfin

A két kutatás kimutatta, hogy a nők általános esetben nem képesek megállapítani külsőről, hogy mikor van a másik nőnek peteérése, viszont akkor, ha magas az ösztradiolszintjük, ösztönösen érzik, ki jelenthet nagyobb fenyegetést a kapcsolatukra.

A magas ösztradiolszintű nők képesek felismerni, hogy a másik nő peteérése közeledik-e Forrás: Thinkstock

A kutatók meglepődtek az eredményeken, hiszen arra számítottak, hogy a nők is vonzóbbnak látják majd a termékenységhez közeledő társaikat.

A tanulmány egyik szerzője, Janek Lobmaier szerint ez közvetlen evolúciós előnnyel nem jár, de közvetetten hasznos lehet, hiszen ilyenkor

a hölgyek megérzésük következtében jobban figyelnek a férfi partnerükre,

nehogy az hűtlenséget kövessen el. Persze mindez csak a hormonok szintjén játszódik le, és a férfinak nem csak a nő vigyázó tekintete miatt kell hűségesnek maradnia, de érdemes megjegyezni, hogy ez az ösztön is az evolúció közvetlen terméke lehet.