Jön a dohányzás elleni védőoltás

dohányzás nemdohányzó
Illustration - Broken cigarettes lie on a white underground in Germany, 02 January 2007. Photo: Berliner Verlag/S. Steinach - ATTENTION! NO WIRE SERVICE –
Vágólapra másolva!
Sikerült egy újabb lépéssel közelebb kerülni a dohányzásról való leszokást segítő, hatékony védőoltás kifejlesztéséhez, állítják amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

Sokan tudják, micsoda gyötrelem megszabadulni a dohányzástól, a démoni érzéstől, amely újra és újra azt sugallja: „csak még egyszer utoljára gyújts rá, mielőtt végleg eldobod a cigit!” A vágyat gyakran még a nikotintapasz és az érintetteknek gyártott rágógumi sem enyhíti.

Léteznek ugyan olyan gyógyszerek, amelyek azokat a receptorokat célozzák meg, amikre a nikotin hatással van (ezek a nikotinos acetilkolin receptorok), de e készítmények gyakran váltanak ki nem kívánt mellékhatásokat – depressziót, hallucinációt, szélsőséges hangulatingadozást.

Vakcina válthatja a nikotintapaszt? Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Berliner Verlag/Steinach

A tudósok most rendhagyó megoldással rukkolnak elő:

egy vakcinával, ami csökkenti a nikotin központi idegrendszerre gyakorolt hatását.

De hogyan is működne ez?

A védőoltással olyan antitesteket (fehérjéket) termeltetnek a szervezettel, amelyek hozzákötődnek a nikotinmolekulákhoz, és lebontják azokat. Mivel a nikotin így nem képes eljutni az agyig, a páciens egyre kisebb késztetést érez, hogy rágyújtson.

Korábbi próbálkozások

Nem ez az első próbálkozás, hogy dohányzás elleni vakcinát fejlesszenek, két évvel ezelőtt már zajlottak klinikai kísérletek. Akkor azonban a páciensek csupán 30 százalékánál fejtett ki hatást a kísérleti védőoltás, ami nem mondható fényes eredménynek.

illusztráció Forrás: Science Photo Library/Tek Image

A fejlesztést végző kaliforniai Scripps Research Institute viszont nem adta fel, további módosításokat hajtott végre a hatóanyagon. Az egérkísérletek alapján úgy tűnt, az igyekezet eredményes volt, és a kísérletben alkalmazott egerek 60 százalékánál sikerült csökkenteni a nikotinfüggőséget. Az eredményeket a Journal of Medical Chemistry című szaklapban publikálták két évvel ezelőtt.

Az új módosítás

A kutatók most újabb fejlesztést végeztek a vakcinán. Meghatározták a hordozó fehérjék és nikotinmolekulák optimális koncentrációját, amely a lehető leggyorsabban váltja ki a szervezet védekező reakcióit a káros vegyülettel szemben.

Az egérkísérletekben a védőoltás már a beadást követő első tíz percben hatni kezdett.

A kutatók abban reménykednek, hogy hamarosan a humán klinikai kísérletek is megkezdődhetnek. Az új publikáció ide kattintva olvasható.