A 2009-es népszavazáson vereséget szenvedett az értelem az irracionális gondolkodástól, a népakarat miatt az állam kénytelen volt visszatérni az úgynevezett alternatív medicina finanszírozására.

Először megszüntették az állami finanszírozást

A svájci hatóságok 2005-ben megszüntették az alternatív orvoslás állami támogatását arra hivatkozva,

hogy e módszerek hatásossága nincs megfelelő bizonyítékokkal alátámasztva.

Nagy lett az össznépi felháborodás a gyakori népszavazásairól ismert alpesi országban.

A homeopatikus hígítási elv ugyanannyira irracionális, mint például a víz "emlékezete"Forrás: Origo

Az elégedetlenség 2009-ben népszavazásba torkollott, ahol

az értelem kétharmados vereséget szenvedett a téveszmék által uralt gondolkodással szemben,

melynek eredményeként az állam 2012-ben kénytelen volt visszatérni az alternatív medicina állami finanszírozásra.

Kiürítenek egy szavazóurnát Genfben 2014. február 9-én, miután befejeződött a bevándorlás korlátozásáról és az abortusz finanszírozásáról rendezett svájci népszavazás. Svájcban történelmi tradíciói vannak a közvetlen demokrácia egyik eszközének, a népszavazásnakForrás: MTI/EPA/Anja Niedringhaus

Volt azonban egy kitétel, amely szerint egy hatéves periódusban igazolni kell e módszerek hatásosságát, s ha ez nem sikerül, akkor az állam újra kivonul majd e terültről - legalábbis ez volt a terv.

A józan ész átmenetileg vereséget szenvedett az alpesi országban

A hatéves határidő lejárta előtt a belügyminisztérium minapi nyilatkozata szerint az alternatív metodikák hatásosságának igazolása lehetetlen.

Hurrá, gondolhatnánk, győzött a józan ész.

Sajnos nem erről van szó, valamilyen logikai csavar eredményeként a homeopátia, a holisztikus medicina, a gyógynövény terápia, az akupunktúra és a hagyományos kínai orvoslás 2017-től ismét a kötelező alapbiztosítás által lesznek finanszírozottak Svájcban.

Az akupunktúrás kezelést is a társadalombiztosítás fogja finanszírozniForrás: AFP/Joe Raedle

Sőt, ezek az áltudományos módszerek a tudományos orvoslással lesznek egyenrangúak. Remélhetőleg, ez utóbbi kitétel csak a finanszírozásban nyilvánul meg, nem kell majd nyílt mellkasi műtéteket akupunktúrával érzésteleníteni, AIDS-et pedig homeopátiával gyógyítani. Tragédia.

A tudományos és az irracionális gondolkodás párviadala

A modern demokráciák egy óriási paradoxonnal néznek szembe: a szakkérdésekben olyan tömegek döntenek, akiknek hiányoznak az alapvető ismereteik az adott témát illetően.

Az, hogy a víznek memóriája lenne, tudományosan nem bizonyított képtelenség, de a homeopátia egyik fontos hittételeForrás: Origo

A fejlett világban egy bizarr versengés alakult ki a tudományos és az irracionális gondolkodás között.

Sajnos, az egyik lehetséges forgatókönyv az, amely szerint az egyre terjedő sötétség elnyelheti a nyugati civilizáció fényét, mielőtt még az globális világosságra gyúlna.

(A szerző tanszékvezető egyetemi tanár, az MTA doktora, a Szegedi Orvosi Biológiai Intézet igazgatója)