A fogágy gyulladása növelheti a koraszülés kockázatát

fogak, szülés
ILLUSTRATION - A dentist's assistant holds a set of dentist equipment in her hands as she examines an artificial, oversized set of teeth aat a dentist in Hanover, Germany, 31 March 2014. Photo: Julian Stratenschulte/dpa
Vágólapra másolva!
A fogágy gyulladása is növelheti a koraszülés kockázatát, valamint hatással lehet az újszülött súlyára, éppen úgy, mint az alkoholfogyasztás, a dohányzás vagy a korábbi vetélések – olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében.
Vágólapra másolva!

Dr. Gera István, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának egyetemi tanára szerint tévhit, hogy a magzat a csontszerkezete kialakításához az anya fogaitól vonja el a kalciumot és a foszfátot. A fogromlás mögött sokkal inkább a hormonok miatt megváltozott nyálösszetétel, az új táplálkozási szokások, valamint az immunrendszer gyengülése áll – teszi hozzá Dr. Gera István.

Egy kevésbé ismert rizikótényező

Gyakori probléma, hogy a fog és az íny között egyre mélyebb lesz az ínybarázda, baktériumokkal teli ínytasak alakul ki, amely látens gyulladást okoz a szervezetben. A baktériumok folyamatosan ürülnek a vérbe, ezáltal megnő a prosztaglandintermelés, amely hat a méhösszehúzódásra, a burokrepedésre, a méhlepény leválására, vagyis a vártnál előbb indulhat meg a szülés, és kisebb súllyal jöhet világra a baba – hívja fel a figyelmet Dr. Gera István.

Az egyetemi tanár szerint önmagában az, hogy egy kismamának krónikus fogínygyulladása van, nem jelenti azt, hogy biztosan előbb szül, ám az alkoholfogyasztáshoz, a dohányzáshoz és a korábbi vetélésekhez hasonlóan ez is rizikótényezőnek számít.

(Illusztráció) Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Julian Stratenschulte

Nem szabad elkerülni a fájó részeket

Sok nő az ínyvérzés miatt kímélni kezdi a gyulladt fogínyt, elkerüli a fogkefével a fájó részeket, ezzel azonban csak tetézi a bajt – mondja Dr. Gera István kiemelve, hogy a lepedék további gyulladáshoz vezethet, illetve a szájban lévő szénhidrát bontásakor sav termelődik, ami fogszuvasodáshoz vezet.

A fogorvos szerint érdemes olyan fogkrémet választani, ami összehúzza ezeket a gyulladt szöveteket.

Semmilyen kutatás nem támasztja alá azt a közvélekedést, hogy a magzat a fejlődéséhez az anya fogazatától vonja el a kalciumot és a foszfátot – mondja Dr. Gera István. A megváltozott táplálkozási szokások, a gyakoribb és szénhidrátdúsabb étkezés, valamint a várandósság első harmadában előforduló, rosszullétekkel járó hányás ugyanakkor vezethet fogromláshoz.

(Illusztráció) Forrás: Photononstop/Catherine Delahaye

Érdemes fogantatás előtt rendbe tenni a fogakat

Nemcsak a várandósság idején, hanem általánosságban is fontos, hogy étkezés vagy hányás után ne azonnal mossunk fogat, várjunk legalább fél órát – javasolja a szakember. A keletkező savak ugyanis kioldják a kalciumsókat, amelyek krétaporszerű állapotban jelennek meg a fogak felszínén. Ezeket a fogkefe lesöpri, így nem tudnak újra beépülni a fogakba. Étkezés után érdemes vizet inni, és megvárni, amíg visszaáll az eredeti állapot.

A várandós nők immunrendszere gyengébb, mint a terhesség előtt volt, ezért könnyebben kapnak el különféle betegségeket, fogaik is gyorsabban romlanak – hangsúlyozza Dr. Gera István.

Az egyetemi tanár szerint érdemes még a fogantatás előtt rendbe tetetni a fogakat,

hiszen vannak olyan gyógyszerek és vizsgálati eljárások – pl. panorámaröntgen –, amelyeket később már nem alkalmazhatnak a magzat védelme miatt.

Semmelweis Médiasarok