Friss gyümölccsel elkerülhető a szívroham és a stroke

alma
A woman picks Jona-Gold apples during harvest 18 September 2003 on an apple plantation in eastern town of Borthen near Dresden. Due to the hot and dry summer, most of the apples are smaller than the usual 65 millimeters.
Vágólapra másolva!
A friss gyümölcsök rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti a szívroham és az agyi-érkatasztrófa kialakulásának kockázatát - derült ki egy kínai népességet vizsgáló új tanulmányból.
Vágólapra másolva!

Az Oxfordi Egyetem és a Kínai Orvostudományi Akadémia szakemberei hét évet felölő halálozási és kórházi adatokat elemezve követték figyelemmel félmillió felnőtt egészségi állapotának változását. A kutatóknak azért esett a választása Kínára, mert a kelet-ázsiai országban sokkal kevesebb friss gyümölcsöt fogyasztanak, mint például Nagy-Britanniában, vagy az Egyesült Államokban.

A New England Journal of Medicine című folyóiratban közölt tanulmány résztvevői nem küzdöttek szív- és érrendszeri betegségekkel, vagy kaptak vérnyomáscsökkentő-kezelést a vizsgált időszak elején.

Megéri friss gyümölcsöt enni Forrás: AFP/Norbert Millauer

Az eredmények

A kutatók megállapították, hogy Kínában a gyümölcsök - főleg az alma és a narancs - fogyasztása, erősen összefügg olyan tényezőkkel, mint az iskolázottság, az alacsony vérnyomás és -vércukorszint, valamint a dohányzásmentes életmód.

A felsorolt tényezők hatásainak figyelembevételével a szakemberek arra jutottak, hogy napi 100 gramm gyümölcs elfogyasztása nagyjából egyharmaddal kevesebb szív- és érrendszeri betegség okozta halálozással volt összefüggésben a férfiaknál és a nőknél egyaránt.

Narancs Forrás: Wikimedia Commons

"A gyümölcsfogyasztás és a kardiovaszkuláris betegségek kockázata közötti kapcsolat a jelek szerint Kínában erősebb, mivel itt sokan még mindig kevés gyümölcsöt esznek, összehasonlítva a magas jövedelmű országokkal, ahol a napi gyümölcsfogyasztás jóval elterjedtebb" - mondta a tanulmány egyik szerzője.

A tanulmány arra is felhívta a figyelmet, hogy Kínában szinte csak nyersen fogyasztják a gyümölcsöket, míg a magas jövedelmű országokban leginkább feldolgozott formában kerülnek az asztalokra.