Kutatók bebizonyították, hogy a délelőtti órákban beadott influenza elleni védőoltás sokkal hatékonyabb, mint az, amit a nap többi időpontjában kapunk. A test belső óráját használhatjuk fel arra, hogy felerősítsük immunrendszerünk működését.

Erősebb immunválaszt vált ki az az influenza elleni védőoltás, amelyet délelőtt adnak be, mint az, amelyet délután kapunk meg - derült ki egy 24 orvos betegein végzett felmérésből. A Birminghami Egyetem kutatói szerint ez az eredmény segíthet abban, hogy költséghatékonyan, mindenféle plusz idő- és pénzráfordítás nélkül sokkal több életet menthessünk meg. 

Influenza ellen a délelőtti védőoltás lehet a hatékonyabbForrás: Thinkstock

Reggel lényegesen több antitest termelődött

A kutatás 276 egészséges, 65 év feletti ember immunrendszerét vizsgálta a 2011-es, 2012-es és 2013-as influenzaszezon alatt. Két csoportra osztották őket, egyik részüket a délelőtti időszakban (9-11-ig), másik részüket pedig a délutániban (1-5-ig) oltották be. Egy hónap múlva kimutatható volt, hogy a reggel beoltottak lényegesen több antitestet termeltek az influenza ellen, mint azok, akik délután kapták meg az injekciót. 

Kihasználhatjuk a biológiai órát

A BBC-nek nyilatkozó szakértők elmondták, hogy a dolognak a test természetes biológiai órájához van köze, amit így felhasználhatnak arra, hogy mindenféle egyéb ráfordítás nélkül sikeresebbé tegyék a védőoltásokat.

Egyelőre nem biztos, hogy más védőoltásnál is ez a hatásosForrás: AFP

A citokinnek nevezett jelzőmolekulák, a kortizol nevű stresszhormon és a nemi hormonok szintje a nap folyamán ingadozik, és ezek mindegyike befolyásolja az immunrendszer működését is. Egyelőre nem tudjuk, mi a különbség a reggeli és délutáni immunrendszerünk között, de a kutatások arra engednek következtetni, hogy ki tudjuk használni az orvosi beavatkozások sikeresebbé tételéhez.

Azt még nem tudni, hogy az influenza elleni oltáson kívül más védőoltásra is érvényes-e ez a szabály, mivel különböző vakcinák különbözőképpen befolyásolják az immunrendszert. Korábban már feltételezték, hogy a hepatitis-B védőoltás éppen délután hatékonyabb, de arra még nem készült ilyen átfogó kutatás.