Még a nagyvárosokban is érdemes sportolni

Paris
A gyakorlott futók teljesítményén nem javít a márkás sportcipő
Vágólapra másolva!
Sokszor hallani arról, hogy a városok levegője alkalmatlan a sportolásra, így a legtöbben inkább otthon maradnak, és nem mennek ki a szabad levegőre. Egy új tanulmány szerint azonban ez a felfogás hibás és jobban ártunk magunknak vele, mintha kimennénk futni vagy biciklizni a városi forgatagba.
Vágólapra másolva!

Egy tanulmány azt találta, hogy az aktív életmód még a Londonhoz hasonló nagyvárosi környezetben is érezteti jótékony hatását, olvasható a New Scientist oldalán. Persze vannak olyan területek ahol a levegőszennyezettség már akkora, hogy káros hatások is felléphetnek, de ehhez naponta nagyon sokat kellene a szabadban mozogni.

Ha nem visszük túlzásba, csak jót tehet

Köztudott, hogy a rendszeres testedzés jót tesz a szív, a tüdő, az izmok és a csontok egészségének, ráadásul a demencia kialakulásának rizikója is csökken. A legtöbben azonban a levegőben lévő – és az egészségre káros hatást gyakorló - anyagok miatt visszarettennek a sportolástól. Nem megnyugtató az a tény sem, hogy ha szaporábban vesszük a levegőt, több szennyezőanyag jut a szervezetünkbe.

Forrás: Flickr

A Cambridge-i Egyetem kutatói azonban a fizikai aktivitás különböző típusainak egészségre gyakorolt hatását összevetették a világ különböző területein tapasztalható légszennyezettségi adatokkal és azt találták, hogy a Londonnál egyébként tízszer szennyezettebb Újdelhiben is napi öt óránál többet kellene biciklizni ahhoz, hogy a szervezetet károsodás érje.

Természetesen azt a Preventive Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői is elismerik, hogy a levegőt terhelő szennyezőanyagok kibocsátását vissza kell fogni. Ehhez azonban arra van szükség, hogy az autó helyett gyalog vagy kerékpárral közlekedjünk, ezért is tekintik a kutatás eredményeit környezetvédelmi szempontból előremutatónak.