Habár azzal mindenki tisztában van, hogy a túlzott alkoholfogyasztás nem tesz jót az agynak, a kevés vagy mérsékelt alkoholbevitel hatásairól megoszlanak a vélemények. Szintén nem ismert, hogyan befolyásolják ezek az italok az olyan neurodegeneratív betegségek kialakulását, mint az Alzheimer-kór. Egy új tanulmány ennek igyekezett utánajárni.

Az Alzheimer-kóros beteg agyi idegsejtjei között, azok felszínén a béta-amiloid nevű fehérjetöredék összecsapódása képez oldhatatlan aggregátumokat, úgynevezett plakkokat, amelyek károsítják az idegsejteket.

Egy most megjelent kutatásban 125, 35 és 70 év közötti, már elhunyt férfit vizsgáltak. Tanulmányozták alkoholfogyasztásukat, az agyban felgyülemlett béta-amiloidot és az APOE (apolipoprotein E) gént, melynek bizonyos variációi elősegíthetik az Alzheimer-kór kialakulását. Az alkoholfogyasztási szokásokról a hozzátartozókat kérdezték, a plakkok jelenlétét az agyban pedig festési eljárással tárták fel.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Frank May

Azt az érdekes megfigyelést tették, hogy a sörivóknál a béta-amiloid plakkok felhalmozódása kevésbé volt megfigyelhető. Mielőtt azonban mindenki sörkoccintással ünnepelné az eredményt, fontos leszögezni, hogy nem tudták kimutatni a kapcsolatot a káros fehérjetöredékek felhalmozódásának elmaradása és az elfogyasztott alkoholmennyiség között, sőt, egyelőre az sem biztos, hogy a sör volt védőhatással az érintettekre. Ennek kiderítéséhez további vizsgálatok szükségesek, összegezte az Alcoholism: Clinical and Experimental Research című szaklapban megjelent rövid tanulmány.