A meddőség megmagyarázhatatlan esetei

terhesség, depresszió
Vágólapra másolva!
Az orvosok megmagyarázhatatlan meddőségnek nevezik azokat az eseteket, amikor semmilyen standard meddőségi teszttel nem találják meg a meddőség okát. Speciális vizsgálatokkal azonban esetleg ilyenkor is fény derülhet a terméketlenség okára, és sok esetben gyógymódot is lehet találni a meddőség megszüntetésére.
Vágólapra másolva!

Az orvosi szakirodalom általában 10-20 százalék közé teszi azokat a meddőségi eseteket, amikor egyik párnál sem mutatható ki hagyományos eljárásokkal a terméketlenséget megmagyarázó elváltozás. Ez a szám azonban még azon nők vizsgálatából származik, akik laparoszkópos műtéten estek át, hogy megvizsgálják a medenceüreget, nincs-e a páciensnek medencebeli hegesedése vagy endometrózisa (olyan betegség, amely során a normál esetben csak a méh belső felszínén található méhnyálkahártya-szövet a méhen kívül is megjelenik).

Akad, amikor nem tudni, miért nem jön a gyerek Forrás: AFP/Guido Bergmann

Ez a laparoszkópos vizsgálat azonban már nem tartozik a rutin termékenységi vizsgálatok közé. Ezért manapság még nagyobb a látszólag ok nélküli meddőségek aránya. Egyes becslések szerint ez az arány a 35 éven aluli női partneres pároknál elérheti akár az 50 százalékot, amely a 40 éves korra 80 százalék körülire emelkedhet.

Sok oka lehet a meddőségnek

A terméketlenségnek valójában több száz oka is lehet, és ezek jó részét nem könnyű megállapítani.

Íme néhány feltétel és folyamat, amelynek hiánya, illetve hibás működése esetén nem következik be a terhesség:

  • A petefejlődést serkentő hormonoknak megfelelően kell szintetizálódniuk az agyban és az agyalapi mirigyben, és kibocsátásuk sem lehet akadályozott.
  • A petének kielégítő minőségűnek és kromoszomálisan normálisnak kell lennie.
  • A petének meg kell érnie.
  • Az agynak elégséges LH-hormonlökést kell adnia, hogy serkentse a pete végső érését.
  • A tüszőnek (amelyben a petesejt fejlődik a petefészekben) meg kell repednie és ki kell bocsátania a tüszőfolyadékot és a petét.
  • A petevezetéknek fel kell vennie a petét.
  • A spermának túl kell élnie a rövid hüvelyi látogatást, belépnie a méhnyálkába, felúsznia a petevezetéken és „megtalálnia” a petét.
  • A spermiumnak át kell hatolnia a petét körülvevő tüszőhámsejteken és kapcsolódnia kell a pete burkához (zona pellucida).
  • A spermiumnak biokémia reakción kell átesnie, és kibocsátani a DNS csomagját (23 kromoszómát) a petesejtbe.
  • A megtermékenyített petesejt osztódóképes kell hogy legyen.
  • A korai embriónak folytatnia kell az osztódást és a normális fejlődést.
  • Három nap elteltével a petevezetéknek továbbítania kell az embriót a méhbe.
  • Az embriónak folytatnia kell a fejlődést, hogy blasztociszta (hólyagcsíra) legyen belőle.
  • A blasztocisztának ki kell kelnie a burkából.
  • A méh belső bélésének (endometrium) megfelelően fejlettnek és fogadóképesnek kell lennie.
  • A kikelt blasztocisztának kapcsolódnia kell a méhnyálkahártyához és oda beágyazódnia.
  • Ezt az egészet a korai embrionális és magzati fejlődés sok apró „csodájának” kell követnie.

A megmagyarázhatatlan meddőség és az életkor

A hagyományos meddőségi tesztek éppen csak a felszínt karcolják, és igazából csak az egyértelmű okokat keresik. Ilyenek az elzáródott petevezetékek, az abnormális spermiumszám, az ovulációs problémák és ehhez hasonlók. Ezek a vizsgálatok egyáltalán nem érintik a molekuláris okokat. Ez még a jövő zenéje.

Több száz oka lehet annak, miért nem esik egy nő teherbe Forrás: AFP

A megmagyarázhatatlan meddőség diagnózisa jelentősen szaporodik a 35 éves és azon felüli életkorú nőknél, az igazi megugrás azonban 38 év felett tapasztalható. Ennek oka valószínűleg az, hogy a nő életkorával együtt gyarapodnak a petével kapcsolatos mennyiségi és minőségi problémák.

A legtöbb 40 éven felüli nőnek gondot okoz a teherbe esés, és 44 év felett ritka a termékenység, még akkor is, ha a nők szabályosan menstruálnak minden hónapban.

Minél idősebb a női partner, annál valószínűbb, hogy van valami terméketlenséget okozó petével kapcsolatos gond.

Sajnos a pete minőségének vizsgálatára jelenleg még nem létezik specifikus teszt.

A megmagyarázhatatlan meddőség kezelése

Az egyik legegyszerűbb, mindenféle orvosi beavatkozást nélkülöző módszer az időzített közösülés. Ilyenkor a partnerek igyekeznek a nő ovulációjának idejére koncentrálni a szexuális együttléteket.

A következő lépésben már gyógyszert vetnek be. A Clomid tabletták 3-6 hónapos szedése akár kétszeresére is növeli a fogantatás esélyét a kezelést nem kapókkal szemben. A meddőségi szakemberek azonban 35 év felett általában már nem javasolják a Clomid szedését (csak ha mesterséges, méhen belüli megtermékenyítésre is sor kerül).

Ma már rengeteg módon tudják kezelni a meddőséget, még akkor is, ha nem biztosak az okában Forrás: AFP

További lehetőség a gonadotropinok (FSH hormon) beinjektálása, amit méhen belüli megtermékenyítés követ.

Ha egyik említett módszer sem segít, akkor még szóba jöhet az in vitro megtermékenyítés, azaz köznyelven szólva a lombikbébi program.