Hivatalos: a kávé nem rákkeltő

2016.06.15. 15:41

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének rákkutatási ügynöksége kivette a kávét a rákkeltő anyagok kategóriájából, mert "nincs elegendő bizonyíték" a kávé és a tumor közötti összefüggésre.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) szerdán közzétett jelentése azonban azt is megállapította, hogy bármiféle "nagyon forró" ital fogyasztása növeli a rák kockázatát, ezért a "valószínűleg rákkeltő" kategóriába sorolta őket.

A jelentés megemlíti, hogy Kínában, Iránban és egyes dél-amerikai országokban a teát és a növényi főzeteket hagyományosan rendkívül forrón, több mint 65-70 Celsius-fokon isszák, ami sokkal melegebb az Európában és Észak-Amerikában felszolgált italoknál. A lyoni székhelyű ügynökségnek a brit Lancet Oncology című szaklapban megjelent tanulmánya alapján nincs megfelelő bizonyíték arra, hogy a kávé rákot okozhat.

Nem tudom, miért volt korábban a kávé a rákkeltők kategóriájában. A rendelkezésre álló legmegbízhatóbb kutatások szerint a kávé nem növeli a rák esélyét" - magyarázta Owen Yang, az Oxfordi Egyetem szakértője, aki korábban vizsgálta a rák és a kávéfogyasztás összefüggését, de az IARC-kutatásban nem vett részt.

Forrás: hemis.fr/Mattes René

A nagyon forró italokkal viszont vigyázzunk

A nagyon forró italok ellenben fokozhatják a daganat veszélyét. Dana Loomis, az IARC rákkeltő anyagok osztályozását végző csoportjának egyik vezetője elmondta, hogy mivel a nyelőcsőrák szokatlanul gyakran fordul elő azokban az országokban, ahol nagyon forró italokat szokás inni, elkezdték vizsgálni az összefüggést.

A 60 Celsius-foknál forróbb folyadék fogyasztása ártalmas lehet, a torok hősérülését okozhatja, ami végső soron kedvez a daganat növekedésének, ám ezt kevés bizonyíték támasztja alá - mutatott rá Loomis, aki azt is hozzáfűzte, hogy nincs elegendő bizonyíték arra sem, hogy a túl forró ételek fogyasztása rákkeltő lenne.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK