A tinédzserkori testsúly összefügg a későbbi szívrohamokkal

túlsúly, elhízás
A terhes anyák felelőssége kifejezetten nagy a túlsúllyal kapcsolatban
Vágólapra másolva!
A mostani kutatásban több mint 1,6 millió svéd férfit követtek nyomon serdülőkortól 1968 és 2005 között. Az eredmények azt mutatják, hogy nagyobb valószínűséggel következik be szívroham azoknál a korai középkorú férfiaknál, akik tinédzserként túlsúlyosak voltak.
Vágólapra másolva!

Érdekes módon a szívinfarktus kockázata már a serdülőkorban normálisnak tekintett testtömeg-index (BMI) tartományban (18,5-25) elkezd növekedni. A fokozott kockázat 20-as BMI felett kezdődik, és meredeken emelkedik majdnem tízszeres értékre a nagyon kövéreknél (35-ös és nagyobb BMI esetén).

A European Heart Journalben ma publikált tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a 20-as és a feletti BMI-jű férfiaknál 16%-kal növekszik a szívinfarktus kockázata minden egyes BMI értékkel. Az eredményeket korrigálták azokkal a tényezőkkel, amelyek szintén befolyásolhatják az infarktus kialakulását, például az életkor, más betegségek, vérnyomás, fitnesz.

Forrás: Flickr / Marjan Lazarevski

Cselekedni kell

„Noha a legtöbb tanulmány 18,5 és 25 között határozza meg a normális testsúlyt, ez valószínűleg nem megfelelő a fiatalok számára, akiknek zöme természetesen sovány” – mondta a tanulmányokat vezető Annika Rosengren, a göteborgi Sahlgrenska Akadémia orvosprofesszora.

„Ez lehet az oka annak, hogy miért tapasztaljuk a szívinfarktus kockázatának növekedését meglehetősen alacsony BMI-szintnél” – folytatta a professzor. „A kockázat nagyon meredek emelkedése a 20-as BMI felett azonban meglepő volt.”

„Azt a globális trendet tekintve, hogy egyre növekvő számú tinédzser túlsúlyos vagy kövér, eredményeink arra utalnak, hogy a szívinfarktus, amely viszonylag korai átlagos életkorban (47) következett be, jelentős fenyegetéssé válhat világszerte” – mondta Rosengren.

Ez is tovább erősíti azt az álláspontot, hogy

mind a kormányzatnak, mind az egyéneknek sürgősen cselekedniük kell a világszerte terjedő elhízás visszaszorítása érdekében.

Segíthet például az egészséges étkezés és a testmozgás propagálása.