A szúnyogcsípés meglepő hatását fedezték fel

2016.06.21. 17:45

Mindenki tudja, hogy a szúnyogok számtalan kórokozót hordoznak. Az viszont újdonság, hogy a csípés keltette gyulladás kifejezetten elősegíti a szúnyogok terjesztette vírusok szaporodását és az új gazdák megfertőzését.

A szúnyogcsípés nyomán kialakuló viszkető, vörös duzzanat segíthet a rovar által hordozott vírusoknak abban, hogy további gazdaszervezeteket megfertőzzenek – állapította meg a Leedsi Egyetem (Anglia) vírus-gazda kölcsönhatásokkal foglalkozó kutatócsoportja. Az Immunity című folyóirat június 21-i számában megjelent, egérkísérleteken alapuló tanulmány szerint az a gyulladásos reakció, amely a szúnyogcsípéseket oly kellemetlenné teszi, egyben elősegíti a szúnyog által hordozott vírusok – például a zika – szaporodását és terjedését.

Clive McKimmie és munkatársai egerek segítségével modellezték, milyen folyamatok zajlanak, amikor a szúnyogcsípés helyén vírusok is a bőrbe kerülnek. A kísérletekhez az Aedes aegypti szúnyogfajt használták, amely a zikán kívül más súlyos trópusi betegségek kórokozóit is hordozza; főleg ez a faj felelős például a a dengue- és a chikungunya-láz terjesztéséért.

Aedes aegyptiForrás: AFP/Marvin Recinos

A zika még csak most próbálgatja oroszlánkörmeit, de a dengue-ről már tudjuk, hogy a világ 110 országában mintegy 50-500 millió embert fertőz meg és 20 ezret meg is öl évente. A chikungunya rejtőzködő életmódot él, olykor hosszú évekre eltűnik az erdőkben, de ha lecsap, százezreket fertőzhet meg egyetlen járványban, és nagyjából minden ezredik megbetegedés halálos. Ezért a szúnyogok és az általuk terjesztett vírusok kölcsönhatásának megértése kiemelkedően fontos közegészségügyi feladat.

 Meglepő felfedezés

A szúnyogok csípés közben a vérszívással egyidejűleg a nyálukat is a bőrbe fecskendezik. A szúnyognyál immunválaszt vált ki, amely során fehérvérsejtek sereglenek a helyszínre. A kutatók mesterségesen fecskendezték a vírusokat az egerek bőrébe, részint érintetlen bőrfelületre, részint olyan helyre, ahol szúnyogcsípés is érte a bőrt. Meglepetésükre azt találták, hogy az immunsejtek nemhogy segítettek volna elpusztítani a vírusokat, de maguk is megfertőződtek, és mintegy tudtukon kívül szaporítani kezdték a kórokozót.

Szúnyogcsípés és az azt kísérő gyulladás híján a bőrbe juttatott vírusok nem tudtak hatékonyan sokszorozódni. Ha azonban a fertőzés helye egybeesett a szúnyogcsípéssel, a vírusok egy nagyságrenddel jobban szaporodtak. A részletes vizsgálatok kimutatták, hogy a csípés vírusreplikációt fokozó hatásához elengedhetetlen volt a fehérvérsejtek helyszínre toborzása.

Forrás: Wikimedia Commons

McKimmie elmondta, hogy a szúnyogcsípés útján terjedő fertőzések korábbi kísérleti állatmodelljeiben nem tekintettek úgy a csípésre, mint ami elengedhetetlen összetevője a folyamatnak. „Szerintünk a csípés maga jelentősen befolyásolja a fertőzés lefolyását a teljes szervezetben, és a betegség klinikai kimenetelét” – vélekedik a kutató. „Ezért ha olyan modellel kívánunk dolgozni, amely a fertőzés valamennyi lényeges elemét hűen visszaadja, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a gyulladásos elemet.” Hozzátette: az eredmény számukra is váratlan volt, hiszen senki se gondolta korábban, hogy ezek a vírusok képesek immunsejteket is fertőzni.

Pedig a fehérvérsejtek közreműködése az új adatok alapján immár egyértelmű: ha megakadályozták őket abban, hogy a csípés helyére vándoroljanak, a fertőzést serkentő hatás is elmaradt.

Segíthet a zika elleni küzdelemben

Bár a most közölt kísérleteket még kizárólag egereken végezték, McKimmie felhívta rá a figyelmet, hogy az eredmények új utat nyithatnak az embereket veszélyeztető, szúnyogok hordozta vírusfertőzések elleni küzdelemben.

„Roppant kíváncsiak vagyunk, vajon helyileg alkalmazott krémekkel, amelyek csillapítják a csípés keltette gyulladást, enyhíteni tudjuk-e a különben súlyos vírusos betegségek lefolyását” – vetítette előre kutatásaik folytatását a csoportvezető, majd megjegyezte: ha ez az egyszerű eljárás eredményesnek bizonyul, azzal olyan járványok kitörését is megelőzhetjük, amelyeket egyelőre nem is sejtünk.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Stefan Sauer

„Senki se számított a zikára, ahogy előtte senki se számított a chikungunyára sem. Százával vannak még szúnyogok által hordozott vírusok, és nehéz megjósolni, melyik indítja majd el a következő járványt.”

KAPCSOLÓDÓ CIKK