A halaknak is lehet ízületi gyulladásuk

zebrahal
Felnőtt zebrahal csontváza (bíbor) és porcai (kék)
Vágólapra másolva!
A kutatók szerint a gerinces állatok között sokkal több lehet a mozgásszervi probléma, mint korábban gondolták. Ezek tanulmányozása közelebb vihet a sok embere életét megkeserítő betegségek gyógyításához.
Vágólapra másolva!

Az ismert akváriumi díszhal, a zebradánió vagy zebrahal (Danio rerio) a legelső olyan csontos hal a földön, amelyről kiderült, hogy fogékony lehet az ízületi gyulladásra, írják a University of Southern California (USC) kutatói.

A szinoviális ízületek érintettek

A mozgékonyságot lehetővé tevő, úgynevezett szinoviális ízületek (például az embernél a térd és a csípő) különösen fogékonyak a kopásos ízületi gyulladásra (osteoarthritisre). Most kiderült, hogy a csontos halaknak is vannak szinoviális ízületeik, amelyek szintén hajlamosak lehetnek az ízületi gyulladásra.

Az eredmény ellentmond annak a széles körben elterjedt hiedelemnek, hogy a szinoviális ízületek az után fejlődtek ki, miután a gerincesek kimerészkedtek a szárazföldre.

Felnőtt zebrahal csontváza (bíbor) és porcai (kék) Forrás: USC/Gage Crump Laboratory

Nincs gyógymód

„Az első ízületigyulladás-modell kifejlesztése a zebrahalakban alapvetően új megközelítésmódot nyit meg az arthritis gyógymódjának megtalálásához” – mondta Gage Crump, az eLife folyóiratban hamarosan megjelenő cikk rangidős szerzője, az USC őssejtkutatással és regeneratív orvoslással foglalkozó docense.

„Holott az ízületi gyulladás a rokkantság vezető oka az USA-ban, a mesterséges ízület beültetésen kívül nincs más gyógymód rá” – folytatta Crump. „Kutatásunk új reményt csillant meg egy biológiai kezelés megtalálására.”

Fontos lehet a halmodell

A Crump laboratóriumában dolgozó két kutató, Amjad Askary és Joanna Smeeton nemrég fedezte fel, hogy a zebrahal állkapcsában és úszóiban lévő néhány ízület hasonlít az emlősökben található szinoviális ízületekre. A hasonlóság valószínűleg nem véletlen, hiszen a víz ellenállása jelentős erőt fejt ki az ízületekre.

Ha viszont vannak ilyen ízületeik e halaknak, akkor modellezni is lehet rajtuk az ízületi gyulladást.

„Izgalmas dolog az első genetikai osteoarthritis modell létrehozása halakban” – mondta Crump. „Továbbmenve, lenyűgöző lesz felfedezni, vajon a zebrahal, amely jól ismert a regenerációs képességeiről, képes-e természetes módon helyrehozni a károsodott ízületeit.”