Riasztó adatok a tengerentúlról

prosztata
Prosztatarák szűrés, vérvétel
Vágólapra másolva!
Tíz év alatt 72 százalékkal megnőtt az áttétes prosztatarákesetek száma az Egyesült Államokban a Northwesern University új tanulmánya szerint.
Vágólapra másolva!

A Nature című tudományos folyóirat Prostate Cancer and Prostatic Diseases című kiadványában kedden közzétett tanulmány készítői a nemzeti rák adatbázis információit elemezték a 2004-2013-as időszakból, amikor 767 550 prosztatarákos esetet jegyeztek fel 1089 amerikai egészségügyi intézményben.

Súlyosabb stádiumbáan fedezik fel a betegséget

Az új esetek száma legnagyobb mértékben - 92 százalékkal - az 55-69 évesek körében nőtt. Ez a magasra szökés különösen aggasztja a szakembereket, mivel a férfiak ezen korosztályában irányul a legnagyobb figyelem a prosztatarák-szűrésre és a korai stádiumban lévő betegség kezelésére.

Prosztatarák szűrés, vérvétel Forrás: MTI/Kollányi Péter

Az is aggodalomra ad okot a kutatók szerint, hogy a 2013-ban áttétes prosztatarákkal diagnosztizáltak esetében a PSA átlagos szintje 49 volt,

ami majdnem kétszerese

a 2004-ben diagnosztizáltak PSA szintjének (25). Ez azt jelzi, hogy a betegséget súlyosabb stádiumban fedezték fel.

Agresszívabb lett a betegség

- A másik az, hogy a szűrési irányelvek lazulásával a betegség jóval előrehaladottabb stádiumban van, amikor diagnosztizálják. Valószínűleg mindkettő igaz lehet. Nem tudjuk bizonyosan, de ez áll jelenlegi kutatásunk középpontjában - idézte a phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál Edward Schaeffert, a Nortwestern Egyetem urológiai tanszékének vezetőjét.
Növekszik a betegség agressszívebb típusa, erre utal az a tény, hogy 2013-ban jóval magasabb PSA-szinteket mértünk az áttétes prosztatarákos eseteknél, mint 2004-ben - tette hozzá a szakember.