A korai és a késői menopauza is növeli a diabétesz kockázatát

Insulin injection inzulin injekció cukorbeteg cukorbetegség
MODEL RELEASED. Insulin injection. Woman self- administering insulin with a hypodermic syringe. Due to their daily dependence on insulin, it is necessary for sufferers of diabetes to self- administer the drug. Non-diabetics produce the hormone insulin naturally.
Vágólapra másolva!
Egy új amerikai tanulmány megállapította, hogy növekszik a 2-es típusú diabétesz kialakulásának veszélye azoknál a nőknél, akiknél 46 éves kor előtt vagy 55 éves kor után kezdődik a változókor.
Vágólapra másolva!

A tanulmányba, amely a Menopause szakfolyóiratban jelent meg, több mint 124 000 nőt vontak be egy a menopauza utáni nők egészségének megőrzését célzó nagy nemzeti vizsgálat (Women's Health Initiative) keretében.

Akár 25 százalékkal növekedhet a kockázat

A tanulmányból kiderült, hogy azoknál a nőknél, akiknek az utolsó menstruációjuk a 46 éves életkor előtt következett be, 25 százalékkal gyakrabban alakul ki 2-es típusú cukorbetegség, mint azoknál, akiknél az utolsó menstruáció 46 és 55 éves kor között volt. Érdekes, hogy azon nőknél is 12 százalékkal megnőtt a diabétesz kialakulásának kockázata, akiknek 55 éves koruk után volt az utolsó menstruációjuk.

Definíció szerint az utolsó menstruáció – amit egy éven belül nem követ újabb havi vérzés – utáni időszakot hívják klimaktériumnak, közismertebb nevén klimaxnak vagy menopauzának. Ezen időszak alatt a petefészek működése csökken, majd csaknem teljesen megszűnik.

Forrás: Science Photo Library/Ian Hooton

Ok a csökkenő ösztrogénszint

A menopauza után csökken az ösztrogénszint. Ez az alacsony ösztrogénszint kapcsolatban áll a megnövekedett testzsírral és étvággyal, a csökkent anyagcserével és a magas vércukorszinttel. Korábbi tanulmányok már összefüggést találtak a korai menopauza és a diabétesz megnövekedett kockázata közt, de ez a vizsgálat az első, amely kimutatta, hogy a késői menopauza is fokozott kockázati tényezőt jelent.

Életmódváltás lehet a megoldás

„Tanulmányunk arra utal, hogy a menopauza és a cukorbetegség kockázatának optimális ablaka a 46 és 55 év közé esik" – mondta Erin LeBlanc, a cikk vezető szerzője.
„Azoknak a nőknek, akiknél ennél előbb vagy később kezdődik a menopauza, tisztában kell lenniük a magasabb kockázattal, és különösen oda kell figyelniük az elhízás elkerülésére, az egészséges táplálkozásra és a testmozgásra" – folytatta LeBlanc.