Titokzatos betegség szedi áldozatait Mianmarban

2016.08.04. 14:16

Titokzatos betegség szed áldozatokat a mianmari gyerekek között: június közepe óta eddig legalább 30-an haltak meg az ország északnyugati részén a légzési nehézségekkel járó kórban - mondták el helyi tisztségviselők csütörtökön.

"Két hónapja küzdünk ezzel a problémával, és eddig semmilyen segítséget sem kaptunk a kormánytól" - mondta Kaj Szai helyi hivatalnok.

A férfi elmondta, hogy a haláleseteket az ország egyik legszegényebb térségében, a Naga régióbeli Nanjun és Lahe városában jegyezték fel. A fővárostól, Ranguntól 1300 kilométerre fekvő terület Indiával határos.

Kaj Szai szerint az áldozatok többsége 5 évnél fiatalabb volt. A ragályosnak tűnő betegséget a tisztségviselők nem tudták azonosítani. A fertőzöttek vérmintáinak kiértékelését még nem fejezték be. A történtekre sem az egészségügyi minisztérium, sem a járványügyi hivatal nem reagált. A helyi hatóságok ideiglenesen megtiltották a térség lakóinak a nagyobb utazásokat, hogy elkerüljék a fertőzést.

A Naga régió Mianmar legfejletlenebb része, ahol hiányzik az alapvető egészségügyi ellátás, az oktatás és az infrastruktúra.