Ausztrál kutatók szerint a nők deréktáji fájdalmai kapcsolatba hozhatók a tévénézéssel, a férfiaknál azonban nincs ilyen mellékhatása a tévézésnek.

A melbourne-i Monash Egyetem tudósai egy új tanulmányban számoltak be arról, hogy a tévénézés egyik kiváltó oka lehet a nők deréktáji hátfájásának függetlenül attól, hogy mennyire aktívak.
A kutatók egy nagyszabású átfogó tanulmány adatait elemezték, amely az ausztráloknál jelentkező cukorbetegséget, elhízást és az életstílust vizsgálta. Emellett egy kérdőív segítségével a hátfájást okozó életstílusbeli faktorokat is feltárták. 

A tévénézés okozta hátfájás főként a nőket érinti, a férfiak kevésbé szenvednek benneForrás: Flickr / Annelogue

A testmozgás nem biztos, hogy segít

Sultana Monira Hussain mozgásszervi szakértő, a kutatás vezetője elmondta, hogy tíz ausztrálból egynek fáj a háta, és a lakosság háromnegyede megtapasztalja a hátfájást egyszer életében.
A kutató arról is beszélt, vajmi kevés bizonyíték van arra, hogy a testmozgás hatással lenne a hátfájás intenzitására.

"Rájöttünk, hogy nem a testmozgás, hanem a tévénézés növeli a nők körében a komoly deréktáji hátfájdalom kialakulásának kockázatát, ugyanakkor a férfiaknál nem tapasztaltuk ezt a hatást" - nyilatkozta a tudós kedden az ausztrál médiának.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy míg tornával javítható a hátfájás, vannak olyan gyakorlatok, amelyek felerősíthetik azt.

Két órát már megérez

A tanulmány szerint a napi két vagy több órát a tévé előtt töltő nőknek voltak a legsúlyosabb hátfájdalmai, mivel a legtöbb ember nem fordít figyelmet a testhelyzetére, miközben tévézik. Az ötezer vizsgált személy 80 százalékának volt deréktáji hátfájása, de csupán 12 százalékuk szenvedett valóban súlyos tünetektől.

A kutatók arra nem tudtak válaszolni, hogy a férfiaknál a tévézés miért nem okoz hátfájást.