Egy amerikai urológus kimutatta, hogy a hullámvasúton utazás majdnem 70 százalékos sikeraránnyal segít megszabadulni a betegeknek a vesekövektől.

David Wartinger, a Michigani Állami Egyetem professzora egy bevezető és egy kiterjesztett tanulmányt is folytatott annak kiderítésére, igazak-e a betegek által elmesélt történetek, melyek szerint hullámvasutazás után elmúltak a vesekő okozta panaszaik.

Voltak olyan betegeim, akik arról számoltak be, hogy a Walt Disney World egyik hullámvasútján tett utazás után képesek voltak kiüríteni a vesekövüket" – mondta Wartinger. „Még egy olyan betegem is volt, aki többszöri utazás után három különböző követ ürített."

Forrás: Youtube/Theme Park Review

Vesemodell a hullámvasúton

Wartinger elhatározta, hogy kísérleti módon ellenőrzi a beszámolók valóságtartalmát. Egy üreges vese hitelesített 3D modelljét használta, amelybe három, 4 milliméteresnél kisebb vesekövet tett. A modellt egy hátizsákban felvitte a Big Thunder Mountain hullámvasútra, és húszszor végigvasutaztatta azt. Kezdeti eredményei megerősítették a betegei beszámolóit.

Ebben a pilot tanulmányban a vasút utolsó kocsijában ülve 64 százalékos, az első néhány kocsiban ülve 16 százalékos sikerrel ürültek ki a kövek a veséből" – mondta Wartinger.

A hullámvasutazás előtt azonban mindenképpen célszerű kikérni az orvos tanácsát, mert lehet, hogy a beteg egészségi állapota miatt ellenjavalt ez az olcsó, de elég stresszes módszer.

A tanulmány a Journal of the American Osteopathic Association folyóiratban jelent meg.