Az alkohol úgy működik, mint a gyors antidepresszánsok

alkohol
Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók megállapították, hogy néhány pohár alkohol hatására jobban érzik magukat a klinikai depresszióban szenvedő emberek. Kiderült, hogy az alkohol biokémiai hatása hasonló a gyors antidepresszánsokéhoz.
Vágólapra másolva!

A Nature Communications folyóiratban publikált tanulmány szerint a kutatók azt tapasztalták, hogy az alkohol ugyanazokat az idegi és molekuláris változásokat hozza létre, amelyet azok a gyógyszerek, amelyek hatékonyaknak bizonyultak a depresszió gyors enyhítésében.

Öngyógyítás vezethet az alkoholizmushoz

„A súlyosabb depressziós esetek és az alkoholizmus nagy együttes előfordulási gyakorisága miatt széles körben elterjedt az öngyógyítási elmélet, ami azt állítja, hogy a depressziós egyének valószínűleg azért menekülnek az iváshoz, hogy gyógyítsák a depressziójukat" – mondta Kimberly Raab-Graham, a Wake Forest orvosi egyetem professzora, a tanulmány vezető kutatója.

„Most azonban már biokémiai és viselkedési adatok is rendelkezésre állnak, amelyek alátámasztják ezt a hipotézist" – folytatta a professzor.

mondta Raab-Graham.

Forrás: AFP

Azonos útvonalon hatnak egyes gyógyszerek is

A tanulmány kimutatta, hogy az alkohol ugyanazokat a biokémiai útvonalakat követi állatokban, mint a gyors hatású antidepresszánsok, és e közben a gyógyszerekhez hasonló viselkedési hatásokat hoz létre az emberekben.

Az elmúlt években az olyan gyors hatású antidepresszánsok, amilyen a ketamin, egyetlen adagja képes volt órák alatt enyhíteni a depressziós tüneteket, és a hatás akár két hétig is eltartott még olyan egyénekben is, akik egyébként rezisztensek a hagyományos antidepresszánsokra.

„További kutatások szükségesek e területen, de az eredményeink megadják a biológiai alapjait az öngyógyításra való természetes emberi ösztönnek" – mondta Raab-Graham. „Meghatározzák azt a molekuláris mechanizmust is, amely kritikus tényezője lehet annak, miért fordul elő együttesen az alkoholbetegség és a nagyobb depressziós betegség."