Rengeteg baba életét mentheti meg ez az egyszerű kütyü

Család, "Mi voltunk az 1 a 374-ből" - A magzati genetikai szűrővizsgálatok fontossága, magzat, terhesség
Midenki maga dönti el, megtartja-e beteg gyermekét
Vágólapra másolva!
Normál esetben az orvos határozza meg azt, hogy egy kismamának milyen gyakran kell magzati szívhangfigyelésre mennie - ez azonban általában nem gyakoribb, mint egy hét. Ennyi idő alatt nagyon sok minden történhet a babával. Ezért egyre többen fordulnak az otthoni szívhangfigyeléshez, ez azonban drága, problémás, és sokszor nagyon pontatlan. De már erre is van egy app, szerencsére.
Vágólapra másolva!

Nemrég beszélgettem Meskó Bertalannal, aki orvosi jövőkutatóként nem győzte hangsúlyozni annak a jelentőségét, hogy nem kellene minden apróságért elrohangálnunk az orvosunkhoz – rengeteg mindent megmérhetnénk otthon is, és ráérnénk akkor szakértővel konzultálni, ha valami bajunk van. Valójában az orvostól és a betegtől is rengeteg időt elvesz az, ha minden apróságért igénybe vesszük az egészségügy szolgáltatásait - sokkal egyszerűbb és megnyugtatóbb, ha magunk tudjuk ellenőrizni, van-e valami baj a testünkkel.

A szívhang zavara időben jelezheti, ha valami baj van Forrás: Dreamstime

Otthon is ellenőrizheti a babát

Ennek a jövőképnek az egyik szerves szereplője lehet a BabyCTG nevű kütyü, amely gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy a kismamák csak akkor menjenek orvoshoz a magzatuk szívhangjának megmérésére, ha valóban valami bajuk van. Persze nem ez az első olyan kütyü a piacon, amely megengedi, hogy otthonról ellenőrizzük a baba szívverését – a BabyCTG nem kitalálta a technológiát, hanem a felhasználói igényeknek megfelelően továbbfejlesztette. A korábbi eszközök ugyanis

bonyolultabbak, pontatlanabbak és sokkal drágábbak,

mint ez az Amuse UX konferencia StartUp kiállításán debütált kütyü.

Hogy működik a baba szíve?

A terhesség ötödik hetében (amikor a baba háromhetes) a magzat szíve elkezd verni. Ilyenkor még a baba pulzusszáma nagyjából megegyezik az anyáéval (percenként 80-85 ütés). Ettől az időszaktól az első hónapban minden nap három dobbanással növekszik percenként a baba szívverésének üteme. A terhesség kilencedik hetére már percenként átlagosan 175-öt üt a magzat szíve. A terhesség utolsó tíz hetében lassul a baba szívfrekvenciája.

Persze ahogy egy felnőtt embernek, a babának is változik a pulzusszáma ha mozog, rúg, vagy alszik. Akár még a kismama lelkiállapota és stressz-szintje is befolyásolhatja, mennyire ver a kicsi szíve.

A BabyCTG nagy előnye, hogy teljesen felhasználóbarát: a mérés után az adatok egy applikációra kerülnek, ahol egy egész orvoscsapat dolgozik reggel 8-tól este 8-ig azon, hogy figyelmeztesse a kismamát, ha baj van. A szakértők vállalták, hogy két órán belül minden felhasználónak visszaküldik javaslatukat, így a kismama a korábbiakkal ellentétben nagyon gyorsan reagálhat az eredményre - ugyanígy mobiltelefonon kapja vissza az értékelőközpont megjegyzéseit.

A BabyCTG felhasználóbarát kívül-belül Forrás: Abraham Viktor

Ezek a megjegyzések átfogó kiértékelést tartalmaznak, megmondják, hogy jó-e a felvétel, meg kell ismételni, valami gond lehet, vagy egyszerűen csak alszik a magzat, és ha baj van, értesítik a kismama orvosát is. A további teendőket azonban csak az a nőgyógyász fogja elmondani, akit a kismama korábban kiválasztott magának. "Ez tulajdonképpen egy olyan egészségügyi szolgáltatás, melynek segítségével

- mondta az Origónak Kudich Zsolt, a dizájnért felelős EXALT ügyvezető partnere.

Telefonjával küldheti tovább az eredményt

A szakértőcsapaton kívül van lehetőség arra is, hogy a beteg saját nőgyógyásza elemezze az eredményeket egy saját praxiskezelő alkalmazásban, ha hajlandó időt és energiát áldozni rá. „Az egyik megoldás az, hogy a kismama a saját szülész-nőgyógyász orvosát kéri meg, hogy elemezze ki az eredményeket. A másik pedig a mi szakértőcsapatunkon múlik: biztosítunk olyan orvosokat is, akik 12 órában bármilyen beérkező eredményről két órán belül megmondják, rendben van-e, vagy baj van.

A mérés nagyjából húsz percet vesz igénybe, aztán az applikáció elküldi az eredményt az orvoscsapatnak,

akik megmondják, hogy minden rendben van-e, vagy a kismamának érdemes lenne felkeresnie a nőgyógyászát."

Az app és az orvoscsapat ugyanis közvetlenül nem elemzi ki a szívhangot, csupán megállapítja, hogy van-e bármi ok az aggodalomra. Mivel a mérés gyakorlatilag bármikor elvégezhető, nem kell heteket várni arra, hogy az orvos meg tudja nézni a baba szívhangját, rengeteg magzati rendellenességet lehet időben észrevenni vele.

Sokkal könnyebben megállapítható a magzat egészsége, ha nem csak egyhetente figyeli meg orvos Forrás: Origo

A BabyCTG az EXALT, a Genium Egészségügyi, Családtervezési és Diagnosztikai Központ, valamint az Autsoft Kft. közreműködésével készült el. Még annyira friss, hogy éppen elkészült az Amuse konferenciára, de online már lehet rendelni, és több száz kismama próbálta már ki, hogy valóban jól működik-e.