Sok millió ember iszik mesterséges édesítővel készített üdítőt abban a reményben, hogy így nem visznek be a szervezükbe annyi kalóriát, mint a cukortartalmú italokkal. Egy amerikai tanulmány szerint azonban a diétás szénsavas üdítők ugyanúgy elhízáshoz vezethetnek, mint a hagyományosak.

A Purdue-i Egyetem ötéves tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy a kalóriaszegény kóla és más üdítő ugyanakkora valószínűséggel vezethet elhízáshoz, mint a hagyományos, cukorral készített üdítők, írja a Daily Mail.

Ráadásul azoknál a diétás üdítőt fogyasztóknál, akik nem szednek fel pluszsúlyt, jelentősen megnövekszik a cukorbetegség, a szívbetegség vagy a stroke kockázata. Még a kutatók is elismerték, hogy meglepték őket az eredmények.

A kutatók sem ilyen eredményre számítottak

„Őszintén szólva azt gondoltam, hogy a diétás üdítő kissé jobb az egészség szempontjából, mint a hagyományos” – mondta Susan Swithers, az ideg- és a pszichológiai tudományok szakértője, a cikk vezető szerzője. A valóságban azonban ellentmondásos a hatása.”

Az tagadhatatlan, hogy a mesterséges cukrok kevesebb kalóriát tartalmaznak. A kutatók tanulmánya azonban azt mutatta, hogy az igazi kalóriák bevitelének hamis ígérete megzavarja a szervezetet.

Forrás: Wikimedia Commons

A hatás hasonló a kábítószeréhez

Amikor a rendszeresen diétás üdítőt fogyasztók valódi cukrot esznek, a szervezetük nem tudja, hogyan válaszoljon. Elegendő üdítőivás után az édes ízű élelmiszerek nem indítják be a vércukrot szabályozó hormon (inzulin) természetes kiválasztását. A vércukorszint ezután csökken, ami éhséget okoz, és fokozza az édes ételek iránti vágyat.

Ezenkívül a diétás üdítő kifárasztja az agy „jutalomközpontját” azzal, hogy folyamatosan sietteti a kielégülési vágyat. Az ismételt kábítószer-használathoz hasonlóan az agy végül hozzászokik ehhez a stimulációs szinthez, ami egyre több és több evéshez vezet azért, hogy az illető megkísérelje elérni ezt a kielégülési szintet.

A vélemény nem számít?

Az amerikai italtársaság (American Beverage Association) azzal próbálja hitelteleníteni a beszámolót, hogy megkérdőjelezi az érvényességét, mivel „csak” a Cell folyóirat véleményrovatában jelent meg.

„Az alacsony kalóriatartalmú édesítők a leggyakrabban tanulmányozott és áttekintett élelmiszer-kiegészítők közé tartoznak napjainkban” – tette közzé álláspontját a társaság. „Biztonságos és hatékony eszköznek tekinthetők a súlycsökkentéshez és a súlyszabályozáshoz több tucat tudományos kutatás és szabályozó hatóság szerint bolygószerte.”

Forrás: Thinkstock

Muslicás vizsgálatok

A társaság véleményének hitelét rontja, hogy nemrég ausztrál kutatók is az üdítőitalos vizsgálathoz hasonló következtetésre jutottak muslicákkal végzett vizsgálatukban. Azok a muslicák, amelyeket több mint öt napig mesterséges édesítőt tartalmazó táplálékkal etettek, 30 százalékkal több kalóriát fogyasztottak, mint azok, amelyek valódi cukorral édesített táplálékot kaptak.

„Megvizsgáltuk, miért esznek többet a muslicák, amikor már elegendő kalóriát vittek be, arra jutottunk, hogy ennek a mesterséges édesítőszernek a tartós fogyasztása megnöveli a tápértékkel bíró valódi cukor édes ízérzetét, ezért megnöveli az állatok késztetését a táplálkozásra” – magyarázta a kutatást vezető Greg Neely.

Forrás: Thinkstock

A bélflóra is felborul

Egy másik kutatás szintén jóval kevésbé optimista, mint az italtársaság.

Jotham Suez (Weizmann Tudományos Intézet, Izrael) és munkatársai energiamentes édesítőszert (szacharint) adagoltak egerek étrendjébe, és azt tapasztalták, hogy az édesítők jelentősen megváltoztatták az állatok anyagcseréjét. Az édesítőszereket fogyasztó egereknek jelentősen megnőtt a vércukorszintjük a cukrot (glükózt) fogyasztó egerekhez képest. Ez igaz volt a normál és a magas zsírtartalmú (az elhízott emberek étrendjét szimuláló) diétán tartott egerekre egyaránt.

Mivel kiderült, hogy az étrend közvetlenül befolyásolja a bél mikrobiomjának (bakteriális közösségének) összetételét, a szerzők megvizsgálták, vajon az anyagcsere-változások összefüggésbe hozhatók-e a bélbaktériumoknál megfigyelt változásokkal. A Nature-ben megjelent beszámolójuk szerint a válasz határozott igen volt.

Forrás: Thinkstock

Amikor antibiotikumokkal kiirtották az egerek bélflóráját, akkor az édesítőszert kapó egerek vércukorszintje sem emelkedett magasabbra (megszűnt a glükózintolerancia).

Ezután a kutatók olyan egerek belébe ültették át az édesítőszerekkel, illetve cukorral táplált egerek székletét, amelyek bele steril volt (nem tartalmazott bélbaktériumot). Ezeknél az egereknél ugyanaz a helyzet alakult ki, mint korábban: az édesítőszerrel táplált egerek vércukorszintje magasabb volt, mint a cukorral tápláltaké.

Emberi vizsgálatok

A továbbiakban a kutatók megvizsgálták mintegy 400 ember baktériumflóráját. Azt tapasztalták, hogy – az egerekéhez hasonlóan – jelentősen eltér az édesítőszert és a cukrot fogyasztó emberek belének baktérium-összetétele. Ezenkívül az édesítőszer-fogyasztást összefüggésbe hozták egyes elhízással kapcsolatos betegségjelzőkkel, például az emelkedett éhomi vércukorszinttel, illetve a csökkent glükóztoleranciával.

Ezután a szerzők erőteljes édesítőszer-diétára fogtak hét olyan önkéntest, akik korábban sosem fogyasztottak ilyen anyagokat. A résztvevőknek a megengedett maximális mennyiségű – 5 milligramm/testtömegkilogramm – szacharint kellett elfogyasztaniuk, ez mintegy 40 doboz diétás kóla édesítőszer-tartalmának felel meg. Négy résztvevőnek négy nap elteltével megemelkedett a vércukorszintje, és megváltozott a bélflórájuk, ami tükrözte az egereknél kapott eredményeket.

Forrás: Dreamstime

Sokan kételkednek az eredményekben

Azért azt ennél a kísérletnél sem szabad elhallgatni, hogy itt is sokan kételkednek az eredményben. A Nature szerkesztői több szakember véleményét is kikérték a vizsgálatokkal kapcsolatban. A bírálók hangsúlyozták, hogy az egereknél kapott eredmények nem vihetők át egy az egyben emberekre, ezért nagyobb létszámú emberi vizsgálatokra van szükség, mielőtt kijelentenénk, hogy az energiamentes édesítőszerek valóban negatívan befolyásolják az emberi bélflórát és a cukoranyagcserét.

Stephen O'Rahilly, a Cambridge-i Egyetem professzora elmondta, hogy egy, gyerekeknél végzett, közelmúltbeli kettős vak vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy az édesítővel ízesített szénsavas üdítők fogyasztása esetén kisebb az elhízás kockázata, mint a cukros üdítők esetén.

A professzor kiemelte, hogy a szerzők 381 embernél összefüggést találtak az édesítőszeres üdítők fogyasztása és a diabéteszre utaló jelek (markerek) között, holott egy jóval nagyobb, több mint 300 000 embert magában foglaló 2013-as vizsgálatnál semmilyen kapcsolatot nem mutattak ki az energiamentes édesítőket tartalmazó üdítők fogyasztása és a diabétesz kialakulása között.