Tízből négy gyerek kalciumhiányos Magyarországon

2016.10.15. 11:31

A csontritkulás kialakulásában döntő szerepet játszó vitaminhiány riasztóan sokakat érint Magyarországon: a felnőtt lakosság 71%-a D-vitamin-hiányos, az 1–3 éves korosztály fele pedig csak havonta egyszer vagy ennél is ritkábban kap D-vitamint.

Az élet első 1000 napjának helytelen vitaminpótlása a felnőttkori egészségre is hatással van: a kalcium- és D-vitamin-hiány nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy hazánkban jelenleg több mint 800 000 csontritkulásos beteg él. Az érintettek sajnos nem csak a megelőzésre, de a terápiára sem fordítanak elég figyelmet: alig több mint 10%-uk részesül megfelelő gyógyszeres kezelésben, pedig az első csonttörés megsokszorozza a következő, akár végzetes kimenetelű törés kockázatát – figyelmeztetnek a szakértők a csontritkulás világnapján. 

A helytelen táplálkozás és az inaktív életmód kulcsszerepet játszik a betegség kialakulásában

A csontritkulás, más néven osteoporosis a csontok tömegének és mésztartalmának csökkenését jelenti, ami fokozott törékenységet okoz. A Nemzetközi Csontritkulás Alapítvány (IOF) adatai alapján félpercenként legalább egy osteoporosis okozta csonttörés történik világszerte,  Magyarországon pedig jelenleg több mint 800 000-en szenvednek csontritkulásban. 

A csontritkulás rengeteg embert érintForrás: AlphaGalileo

„A helytelen táplálkozás és az inaktív életmód kulcsszerepet játszik a csontritkulás kialakulásában. A megelőzésre már kisgyermekkorban is oda kell figyelni: optimális testmozgással, valamint megfelelő kalcium- és D-vitamin-pótlással” – hívta fel a figyelmet a csontritkulás világnapján dr. Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke és az Első 1000 Nap Program szakértője a kiadott sajtóközleményben. 

Gyermekkorban a napi kalciumigény 800–1200 mg, míg serdülőkorban 1200–1500 mg.  Felnőttként a szervezet szükséglete kicsit mérséklődik (napi 1000 mg), időskorban viszont újból 1200 mg-ra nő. Ennek ellenére hazánkban egy átlagos felnőtt mindössze 400–600 mg kalciumot visz be szervezetébe, a kisgyermekek kalciumpótlására pedig még kevésbé ügyelnek” – tette hozzá a szakértő. 

A csontfejlődés legintenzívebb szakasza az élet első 1000 napjában zajlik 

Az erős csontozat felépüléséhez a kalcium mellett D-vitaminra is szükség van: a napfényvitaminként is ismert vegyület nélkülözhetetlen a kalcium megfelelő felszívódásához, hiánya csontvesztéshez, a csontszerkezet elváltozásához és a törések fokozott kockázatához vezet. Tél végére a magyar lakosság 94%-a nem éri el az ideális D-vitamin-értéket, tízből heten pedig még a normál értéket sem. 

Sajnos nem csak a felnőttek szenvednek vitaminhiányban: az 1–3 éves korosztály csaknem fele mindössze havonta egyszer vagy ennél is ritkábban kap D-vitamint, és tízből négyen túl kevés kalciumhoz jutnak. Pedig a megfelelő D-vitamin- és kalciumbevitel nem csak a későbbi csonttöréseket, de a daganatos és az influenzás megbetegedéseket, valamint a cukorbetegséget is segít megelőzni” – fejtette ki dr. Takács István. 

Az élet első 1000 napjának környezeti tényezői – azon belül is a táplálás – meghatározó szerepet töltenek be az egészség fejlődésében.  A vitaminhiányos állapot elkerülése érdekében már a várandósság alatt nélkülözhetetlen a kalcium- és D-vitamin-pótlás, amit a születést követően is folytatni kell. Elengedhetetlen az ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag étrend, amit 1 éves kor felett a korosztály számára kifejlesztett gyerekitalokkal is kiegészíthetünk” – foglalta össze a szakértő. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK