Az étkezések utáni séta segíthet a cukorbaj kezelésében

diabétesz
Vágólapra másolva!
Új-zélandi kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kettestípusú diabéteszben szenvedőknél jelentős, jótékony hatást fejt ki a vércukorszint csökkentésével, ha minden étkezés után sétálnak egy kicsit. Ez sokkal hatékonyabb, mint az eddig javasolt 30 perces séta napi egy alkalommal bármikor.
Vágólapra másolva!

Az új-zélandi Otagói Egyetem kutatói 41 kettestípusú diabéteszes betegnek írtak elő sétát kéthetes blokkokban, amelyet egy hónap szünet választott el. A betegeknek vagy napi egyszer 30 percet kellett sétálniuk, ahogy a jelenlegi iránymutató javasolja, vagy 10 percet minden étkezés után.
A paciensekre akcelerométert helyeztek a fizikai aktivitás mérésére, és vércukormérőt, amely ötpercenként rögzítette az aktuális vércukorértékeket.

Az étkezések utáni séta hatékonyabb

A csoport azt tapasztalta, hogy

az étkezés utáni vércukorszint átlagosan 12 százalékkal csökkent,

amikor a betegek a minden étkezés utáni sétát javasló tanácsot követték azokhoz képest, akik napi egyszer mozogtak, mondta dr. Andrew Reynolds, a neves Diabetologia szakfolyóiratban megjelent tanulmány első szerzője.

dreamstime


„Ebből a hatásból a legtöbb – a nagyon jelentős 22 százalékos vércukorszint-csökkenés – az esti étkezések utáni sétát követően mutatkozott" – mondta Reynolds. „Ez az étkezés a szénhidrátban leggazdagabb és ez követi a legtöbb üléssel töltött időt."

Az aktivitás fokozása is előnyös

A szakemberek szerint az eredmények azt sugallják, hogy a jelenlegi útmutatót módosítani kell úgy, hogy az étkezések utáni aktivitásra fektessék a hangsúlyt, különösen akkor, ha az ennivaló jelentős mennyiségű szénhidrátot tartalmaz.

Forrás: Thinkstock


A Diabetologia folyóiratnak ugyanebben a számában megjelent másik, Nagy-Britanniában végzett tanulmány eredménye azt mutatja, hogy az aktivitás mennyiségének növelése szintén jó hatású a vércukorszint szabályozására.