Az onkológiai betegeknek is jár az innováció

2016.11.06. 13:28

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke egy konferencia előadásban hívta fel a figyelmet az innovatív onkológiai terápiáknak az elmúlt évtizedben hozott áttörő eredményeire és a legújabb kezelési módszerek magyarországi bevezetése késlekedéséből származó problémákra.

A fejlesztések egynegyede érinti az onkológiai betegségeket

Elcsépelt közhelynek tűnik, hogy csak az egészséges, a produktív, értékteremtő tevékenységekre képes munkaerővel lehet gazdasági fejlődést megvalósítani. Ez azonban szigorú matematikai tény,

a várható élettartam egy évvel való növekedése 4% GDP növekedést hoz magával.

Márpedig 30 fejlett és fejlődő országot vizsgálva az elmúlt években (2000-2009) bekövetkezett várható élettartam növekedés 74 százalékát az innovatív gyógyszereknek köszönhetjük.

Hazánkban az Európai Unió tagállamaihoz képest még mindig kedvezőtlenek az onkológiai betegségekben szenvedők kilátásaiForrás: AFP/Philippe Huguen

Az innovatív gyógyszergyártók világszerte jelenleg is több mint 7000 gyógyszer fejlesztésén dolgoznak, a fejlesztés alatt lévő molekulák mintegy egynegyede onkológiai területet érint.

2011 és 2015 között 22 különféle onkológiai terápiás területen 70 új készítményt törzskönyvezett az európai gyógyszerhatóság.

A fejlett országokban az elmúlt két évtizedben (1991-2011) a modern gyógyszereknek köszönhetően jellemzően több mint 20 százalékkal csökkent a daganatos betegek halálozása. Ám amíg ez a csökkenés 24% volt az USÁ-ban, 22% Kanadában, 21% Ausztráliában és szintén 21% az EU5 államokban (Anglia, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Németország) addig csak 12% Magyarországon.

Magyarországon még mindig rendkívül rossz a helyzet

Jelenleg Magyarországon a legmagasabb az EU-n belül az onkológia betegek halálozási aránya, a fiatalkori (0-64 év) halálozási arányt vizsgálva pedig elmondható hogy

az európai országok átlagához képest egy magyarországi onkológiai beteg kétszer akkora eséllyel hal meg.

A legújabb onkológiai terápiák eljutása a magyar beteghez azonban nagyon nehézkes és lassú. A törzskönyvezéstől számítva átlagosan 3,7 év (!) telik el mire a magyar betegek gyógyszerár támogatással juthatnak hozzá az innovatív készítményekhez.

Magyarországon az EU átlagához képest még mindig nagyon hosszadalmas az új készítmények törzskönyvezéseForrás: AFP/Getty/John Moore

Az ártámogatás megszerzéséért a készítmények 40 százalékának kettő vagy több alkalommal is folyamodnia kell.

A hozzáférhetőségig eltelő átlagosan 1352 nap, a V4 országokban mérhetőnek a duplája,

ez az érték Szlovákiában 487 nap, Csehországban 701 nap, Lengyelországban pedig csak 774 nap. Nem véletlen, hogy nemzetközi összehasonlításban a modern terápiák használatában még az alacsony GDP-jű államok csoportjában is a lemaradók között szerepelünk.

Gyógyszerhatékonysági teszt laboratóriumi műszerekkelForrás: National University of Singapore

Ha azt vizsgáljuk, hogy a Kelet-közép európai országokban 2010 és 2015 között hogyan növekedett az onkológiai gyógyszerekre fordított összeg, az látható, hogy ez szinte Magyarországon a legalacsonyabb, alig 4%, miközben a többi vizsgált országban 6-8%-os növekedés látható. Fontos aláhúzni, hogy nem Nyugat-Európában másfélszer-kétszer akkor az onkológiai gyógyszerekre fordított összeg növekedése, hanem Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában, Bulgáriában vagy Horvátországban.

Ötven készítmény vár támogatásra

Jól látható tehát, hogy miközben minden negyedik magyar ember halálát daganatos megbetegedések okozzák,

nem használjuk ki az innovatív terápiák kínálta lehetőségeket.

A helyzet javításának érdekében az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete úgy gondolja, hogy az egészségügyi és gyógyszerkiadásoknak összhangban kell lennie a terápiás igényekkel és a gazdasági mutatókkal.

Jelenleg mintegy harminc új onkológiai készítmény vár bevezetésre. ( A kép illusztráció)Forrás: DPA/AFP/Oliver Berg

Az egészségügyi ráfordítások aránya az EU-ban jelenleg Magyarországon a legalacsonyabb – a GDP 4,8%-a (2014) –, és mindösszesen a GDP 0,69%-át fordítjuk vényköteles gyógyszerek ártámogatásra. Mindeközben Európában nálunk legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozás is, és jelenleg  több mint 50 már bizonyított hatékonyságú innovatív gyógyszer (köztük 30 onkológiai készítmény) vár támogatásra.

( Forrás: Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK