Egyszerűen használható USB sticket fejlesztettek a HIV tesztelésére

USB stick
A HIV ellenőrzésére alkalmas USB stick
Vágólapra másolva!
Az eszköz, amelyet a londoni Imperial College és a DNA Electronics kutatói fejlesztettek ki, egy csepp vért használ a HIV kimutatására. Ezután elektromos jelet bocsát ki, amely számítógéppel, laptoppal vagy más kézi eszközzel olvasható le. A készüléket a HIV fertőzöttek használhatják a kezelésük ellenőrzésére, akár orvosi ellátástól távoli helyeken is.
Vágólapra másolva!

Az új eszköz nemcsak rendkívül pontos, de 30 percen belül kész az eredmény, írja a Scientific Reports. Az új technológiával ellenőrizni lehet a véráramban keringő vírusok mennyiségét. Ez létfontosságú a beteg kezelésének nyomon követéséhez.

Folyamatosan ellenőrizni kell a vírusszintet

A jelenlegi teszteknek legkevesebb három napig, de gyakran tovább is tart a vírusmennyiség megállapítása, és a vérmintát laboratóriumba kell küldeni. A világ számos részén, különösen ott, ahol a legnagyobb számban fordul elő a HIV-fertőzés, egyáltalán nem is létezik ilyen tesztelés.

A HIV jelenlegi kezelésmódja, az úgynevezett anti-retrovirális kezelés majdnem nullára csökkenti a vírusszintet. Néhány esetben azonban a gyógyszerezés egy idő után hatástalanná válik, talán azért, mert a HIV vírus rezisztens lesz a gyógyszerrel szemben. Ennek az első jele a vírusszint emelkedése lehet a véráramban.

A HIV ellenőrzésére alkalmas USB stick Forrás: Imperial College London / DNA Electronics

Ezenkívül a vírusszint rendszeres monitorozása lehetővé teszi az egészségügyi csoport számára, hogy ellenőrizze, szedi-e a beteg a gyógyszerét. A gyógyszerszedés abbahagyása elősegíti a HIV gyógyszer-rezisztenciájának kialakulását, ami egyre fokozódó globális probléma.

Jelentős méretcsökkenés

„A vírusterhelés mérése alapvető fontosságú a HIV-kezelés sikeréhez" – mondta dr. Graham Cooke, a cikk rangidős szerzője. „Jelenleg a teszteléshez gyakran drága és összetett berendezés kell, amely napok alatt ad eredményt. Nekünk sikerült ezt a nagyobb fénymásoló méretű eszközt egy USB chipbe összezsugorítani."

Dr. Cooke hozzátette, hogy ez a technológia – bár még kezdeti stádiumban van – lehetővé teszi a betegek számára a vírusszintjük folyamatos ellenőrzését nagyon hasonlóan ahhoz, ahogy a cukorbetegek ellenőrzik a vércukorszintjüket.